Gând pentru Eminescu, la Școala Gimnazială "Ioan Murariu", Cristinești! FOTO

Gând pentru Eminescu, la Școala Gimnazială "Ioan Murariu", Cristinești! FOTO
Adăugăm încă un fir de mulțumire pe altarul literaturii române, pentru cel a fost, este și va fi Mihai Eminescu. A vorbi despre Eminescu e ca și cum ni s-ar unge graiul de miere, sufletul ni s-ar umple de emoție și de sentimente profunde, mintea ni s-ar împodobi de versurile în care elogiul iubirii și al naturii a ocupat mereu un loc de cinste, cutremurându-ne prin lirismul și melancolia poeziilor sale.

În lucrarea "Despre Eminescu și Hasdeu", Mircea Eliade spunea: "Recitându-l pe Eminescu ne reîntoarcem, ca într-un dulce somn, la noi acasă"... și asta pentru că rămâne "geniul pe care l-a plămădit pământul, apele și cerul românesc".

Din acest motiv ne-am simțit datori, impulsionați de sângele de român ce ne curge prin vene, să ne oprim o clipă, pentru a-l cinsti pe cel ce ne-a arătat frumusețea femeii, mireasma naturii, scopul vieții, înțelesul și bucuria de a fi român, dar nu în ultimul rând, arta cuvântului,  pe care a folosit-o cu măiestrie în operele sale.
Activitățile desfășurate la Școala Gimnazială "Ioan Murariu" din Cristinești au avut un scop precis, și anume, acela de a i se cunoaște opera poetului Mihai Eminescu și de a li se dezvolta elevilor dragostea pentru literatura română clasică și contemporană.

Elevii clasei a IV – a, aflați sub îndrumarea domnului învățător Mihai Codreanu au pregătit un recital de poezii eminesciene iar în finalul activității, acompaniați de vioară, cu ajutorul domnului învățător, copilașii au interpretat câteva cântecele emoționante, inspirate din operele marelui poet, sărbătorit astăzi.

La nivel gimnazial, doamna profesor de limba și literatura română, Ionela Harapu – Sinculei, împreună cu elevii claselor V – VIII au susținut o activitate în care s-au discutat noțiuni cu privire la biografia și activitatea literară  iar pentru a-l simți pe Eminescu mai aproape de noi s-au recitat poezii, s-au realizat prezentări în format power point prin care s-au discutat cele mai importante opere ale poetului iar drept omagiu adus Luceafărului literaturii române a fost dorința elevilor de a crea lucrări plastice și literare, închinate lui Mihai Eminescu. Activitatea s-a încheiat sub formă de concurs iar elevii au fost premiați cu diplome.

Nu au lipsit nici activitățile de pe plan artistic, unde elevii claselor V – VIII, coordonați de doamna bibliotecar Alexandra Petre au realizat o piesă de teatru ce are la bază poezia "Luceafărul" iar pe versurile poeziei "Sara pe deal", interpretate de Tudor Gheorghe, au oferit spectatorilor un vals.

Întreaga activitate s-a dovedit a fi un real succes în rândul elevilor, care au înțeles că prin paginile pe care Eminescu ni le-a lăsat, stă întreg Universul nostru și de care trebuie să avem mereu grijă, să le păstrăm cu atenție, cu drag, cu mândrie și cinste.

(A consemnat pentru Știri Botoșani, profesor Harapu – Sinculei Ionela)


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Promisiuni pentru alocarea fondurilor necesare lucrărilor de reabilitare a drumului Botoşani-Târgu Frumos

astăzi, 13:10
53

Oficialul a menţionat că modernizarea acestui drum este o promisiune a Guvernului, pe care o va îndeplini. El a mai adăugat că în prezent Compania Naţională de Investiţii a făcut o...

Frigul face victime la Botoşani!

astăzi, 10:55
340

Doi bărbaţi au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Mavromati după ce au dormit sub cerul liber. Primul a ajuns pe mâna medicilor un bărbat în vârstă de ...

Fost primar judecat la Botoşani pentru fraudarea alegerilor. Este acuzat de uz de fals

astăzi, 10:45
430

Judecătorii botoşăneni au de soluţionat un dosar inedit. Un fost primar este acuzat de fals intelectual după ce a „mutat” 11 alegători în comuna sa pentru a putea vota la ...