Gând pentru Eminescu, la Școala Gimnazială "Ioan Murariu", Cristinești! FOTO

Gând pentru Eminescu, la Școala Gimnazială "Ioan Murariu", Cristinești! FOTO
Adăugăm încă un fir de mulțumire pe altarul literaturii române, pentru cel a fost, este și va fi Mihai Eminescu. A vorbi despre Eminescu e ca și cum ni s-ar unge graiul de miere, sufletul ni s-ar umple de emoție și de sentimente profunde, mintea ni s-ar împodobi de versurile în care elogiul iubirii și al naturii a ocupat mereu un loc de cinste, cutremurându-ne prin lirismul și melancolia poeziilor sale.

În lucrarea "Despre Eminescu și Hasdeu", Mircea Eliade spunea: "Recitându-l pe Eminescu ne reîntoarcem, ca într-un dulce somn, la noi acasă"... și asta pentru că rămâne "geniul pe care l-a plămădit pământul, apele și cerul românesc".

Din acest motiv ne-am simțit datori, impulsionați de sângele de român ce ne curge prin vene, să ne oprim o clipă, pentru a-l cinsti pe cel ce ne-a arătat frumusețea femeii, mireasma naturii, scopul vieții, înțelesul și bucuria de a fi român, dar nu în ultimul rând, arta cuvântului,  pe care a folosit-o cu măiestrie în operele sale.
Activitățile desfășurate la Școala Gimnazială "Ioan Murariu" din Cristinești au avut un scop precis, și anume, acela de a i se cunoaște opera poetului Mihai Eminescu și de a li se dezvolta elevilor dragostea pentru literatura română clasică și contemporană.

Elevii clasei a IV – a, aflați sub îndrumarea domnului învățător Mihai Codreanu au pregătit un recital de poezii eminesciene iar în finalul activității, acompaniați de vioară, cu ajutorul domnului învățător, copilașii au interpretat câteva cântecele emoționante, inspirate din operele marelui poet, sărbătorit astăzi.

La nivel gimnazial, doamna profesor de limba și literatura română, Ionela Harapu – Sinculei, împreună cu elevii claselor V – VIII au susținut o activitate în care s-au discutat noțiuni cu privire la biografia și activitatea literară  iar pentru a-l simți pe Eminescu mai aproape de noi s-au recitat poezii, s-au realizat prezentări în format power point prin care s-au discutat cele mai importante opere ale poetului iar drept omagiu adus Luceafărului literaturii române a fost dorința elevilor de a crea lucrări plastice și literare, închinate lui Mihai Eminescu. Activitatea s-a încheiat sub formă de concurs iar elevii au fost premiați cu diplome.

Nu au lipsit nici activitățile de pe plan artistic, unde elevii claselor V – VIII, coordonați de doamna bibliotecar Alexandra Petre au realizat o piesă de teatru ce are la bază poezia "Luceafărul" iar pe versurile poeziei "Sara pe deal", interpretate de Tudor Gheorghe, au oferit spectatorilor un vals.

Întreaga activitate s-a dovedit a fi un real succes în rândul elevilor, care au înțeles că prin paginile pe care Eminescu ni le-a lăsat, stă întreg Universul nostru și de care trebuie să avem mereu grijă, să le păstrăm cu atenție, cu drag, cu mândrie și cinste.

(A consemnat pentru Știri Botoșani, profesor Harapu – Sinculei Ionela)


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primesc amendă dacă circul cu viteză MAI MICĂ decât limita pe un anumit tronson de drum?

astăzi, 10:29
98

Pun pariu ca ai circulat de multe ori pe drumurile patriei si te-ai trezit "blocat" in spatele unui conducator auto care circula cu o viteza prea mica, fara a avea vreun motiv intemeiat. Int...

​Termenul de depunere a declaraţiei unice a fost extins până la 31 iulie 2018

astăzi, 10:01
43

În sedinta de Guvern de joi, 12 iulie, s-a aprobat extinderea până la 31 iulie a.c., a termenului până la care contribuabilii, persoane fizice trebuiau să depună Declaratia Unic...

Bărbat de 61 de ani, imobilizat pe stradă de un puști de 16 ani!

astăzi, 09:52
144

Poliţiştii au identificat, miercuri, o femeie de 28 de ani şi un minor de 16 ani, ambii din oraşul Săveni, bănuiţi de comiterea unei infracţiuni de tâlhărie. Din cercetările...