Despre creşterea copiilor, din înţelepciunea sfinţilor!

Despre creşterea copiilor, din înţelepciunea sfinţilor!

Cuviosul Paisie Aghioritul discutand cu un copil

Un copil poate fi asemănat cu o scândură pre­gă­tită pentru zugrăvirea unui tablou; ce va zugrăvi pe ea pictorul, ceva bun sau rău, ceva sfânt sau păcătos, aceea va şi rămâne. Tot aşa şi copilul: ce fel de educaţie îi vor da părinţii la început, cu ce fel de obice­iuri îl vor deprinde, plăcute sau urâte lui Dumnezeu, îngereşti sau drăceşti, cu acelea va şi trăi (Sfântul Dimitrie al Rostovului)

Nu există nici o artă mai înaltă decât arta de a fi pe­dagog. Pictorul sau sculptorul fac numai o figură fără viaţă, iar un înţelept pedagog modelează un chip viu, de care se bucură şi Dumnezeu şi oamenii (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Vasul nu pierde mirosul, rău sau bun, de care s-a îm­bibat mai înainte; aşa e şi cu educaţia copiilor! De aceea e necesar să îi deprindem cu binele din copilărie (Sfântul Dimitrie al Rostovului)

Grădinarul leagă copăcelul tânăr, sădit de curând, de un par puternic înfipt în pământ pentru ca vântul să nu smulgă copăcelul şi taie lăstarii de prisos pentru ca ei să nu veteme şi să nu usuce tânărul arbore. Procedaţi şi voi la fel cu copiii voştri. Întăriţi inimile lor în frica de Dumnezeu pentru ca ele să nu se clatine din pricina smintelilor. Tăiaţi patimile ce răsar pen­tru ca ele să nu se întărească şi să nu omoare pe omul nou, lăuntric, născut prin Sfântul Botez (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Cum îi veţi creşte pe copiii voştri în rânduială, când voi înşivă duceţi o viaţă fără rânduială? (Sfântul Vasile cel Mare)

O pildă bună e mai de folos decât orice învăţătu­ră. Un tată nu trebuie să uite acest lucru (Sfântul Tihon de Zadonsk)

Faptele vorbesc mai tare decât cuvintele (Sfântul Filaret al Moscovei)

Copii! Preţuiţi binecuvântarea părinţilor de o mie de ori mai mult decât oricare altă moştenire (Sfântul Filaret al Moscovei)

Cum o picătură de apă ce se află pe o suprafaţă netedă merge într-acolo unde o conducem cu degetul, tot aşa şi un copil tânăr, gingaş, poate fi îndreptat într-o parte sau în alta, în cea bună sau în cea rea, şi să îl duci unde vrei (Fericitul Ieronim)

Cei ce îşi doresc să aibă copii vrednici, vor proceda cu chibzuinţă dacă mai înainte se vor face pe ei înşişi părinţi vrednici (Sfântul Filaret al Moscovei)

Tu te numeşti tatăl copiilor tăi după trup; fii tatăl lor şi după duh (Sfântul Tihon de Zadonsk)




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
119

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
85

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
256

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...