Copiii cu Sindrom Down sau lectia despre omenie!

Copiii cu Sindrom Down sau lectia despre omenie!
A mai fost inca un an. Inca o sarbatoare, o zi speciala in care copiii cu Sindrom Down s-au bucurat impreuna cu invitatii lor.

Pentru copiii cu Sindrom Down, oaspetii inseamna zambet, lumina, imbratisari si multa dragoste. Nimic nu e conventional, nimic nu trece prin tipare, totul curge prin suflet. Desene, magie, muzica, ochi mari si inimi deschise. Si glasuri unele peste altele, ca un stol de ingeri pe cerul nu intotdeauna senin. Si totusi, atata intelegere si pace in jur!

Ziua de 21 Martie, începand cu anul 2006 este sărbătorită în întreaga lume ca Ziua Mondială a Sindromului Down. Fiind aleasă pentru a simboliza unicitatea  celor 3 cromozomi 21, caracteristică unică Sindromului Down, a devenit o sărbătoare pentru cei aproximativ 30 000  persoane cu Sindrom Down din Romania.

În acest an, Asociaţia "Ne Trebuie Speranţă", împreună cu partenerii, fundaţia "Star of Hope" şi Liceul Tehnologic special "Sf. Stelian", a sărbătorit prin două evenimente. Primul a fost atelierul de pictură, unde copiii, împreună cu voluntari de la Liceul de Artă "Şt. Luchian", au realizat desene în acuarelă, ce au fost admirate la o expoziţie, şi face-painting  oferit de voluntari ai Liceului "Dimitrie Negreanu", spre amuzamentul tuturor.

Elevii clasei a X-a A a Liceului de Arta Botosani, insotiti de cadre didactice, au fost alaturi de copiii cu Sindrom Down. 

"Suntem alaturi de copiii cu Sindrom Down de ziua lor, am venit sa le spunem La multi ani! Am fost impreuna si de Craciun, am facut felicitari, am dansat, am cantat. Impactul asupra elevilor nostri a fost foarte mare. Deja sunt unele fete la care am observat anumite aptitudini, reale calitati, se potrivesc pentru a lucra mai tarziu cu acesti copii. Suntem mai toleranti si mai civilizati langa ei. Nu ii putem neglija. Este datoria noastra sa fim alaturi de ei. Acesti copii au nevoie de socializare si de afectiune. Ei deja se considera prieteni: sunt prietenii lor de la Asociatia "Ne trebuie speranta". Acesti copii au nevoie de foarte putin si ofera foarte mult", a spus prof. Alina Munteanu, de la Liceul de Arta Botosani.
 
De asemenea, a fost organizat un spectacol, "Vise şi speranţe", în care au evoluat  copii  ai Liceului Tehnologic "Sf. Stelian", cu piesa "În Dumbrava minunată", şi trupa "Special childrens", ce frecventează cursurile de dans ale asociaţiei  "Arlechin", alături de majoretele Liceului Teoretic "Grigore Antipa", un grup de dansatori  de la Liceul "Dimitrie Negreanu", ce  alcatuiesc formaţia de dansuri populare "Doruleţul Down" - împreună cu copii cu Sindrom Down ai asociaţiei "Ne trebuie speranță".

Spectacolul s-a încheiat cu o demonstraţie de magie oferită de un magician.


"Mulţumim voluntarilor, profesorilor îndrumători, copiilor de la Liceul Tehnologic  special, domnului magician pentru frumoasa zi, Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, care a oferit daruri copiilor şi clasei a –XIII-a de la Liceul Tehnologic special ,pentru cadourile primite. Alături de  persoanele cu Sindrom Down au fost invitaţi de la Consiliul Judeţean, DGASPC, Centrul de zi Şansa mea, profesori din şcolile partenere, părinţi, prieteni. Obiectivul zilei, de a creşte nivelul de conştientizare şi înţelegere a Sindromului Down în comunitatea noastră a fost realizat. Mulţumim tuturor!", transmite Silvia Griciuc, preşedintele asociaţiei "Ne trebuie speranță".

Prezenta la eveniment, reprezentanta Consiliului Judetean Botosani s-a aratat extrem de impresionata de modul de a se manifesta al acestor copii, dar si de problemele cu care se confrunta parintii lor.

"Am vazut parinti, am vazut elevi de la Liceul de Arta, alaturi de acesti copii care au unele probleme, cu totii angrenati intr-o activitate frumoasa. Reactiile sunt impresonante din partea copiilor, ii vad entuziasmati, raspund la provocari. Intr-un astfel de context ne aratam omenia. Le transmit de ziua lor multa sanatate, iar parintilor multa rabdare, pentru ca e un act de eroism din partea lor. Sa participe la astfel de manifestari, sa spere, sa mearga la comisii pentru evaluare, unde inseamna birocratie si poate ca aici ar trebui lucrat... Statul s-a implicat si se implica, dar nu putem lasa totul pe seama statului. Noi, societatea, trebuie sa ne aratam sprijinul, omenia din noi. Statul face pe cai legale, conform unui articol de lege, cu o impliare financiara intr-o anumita limita. Dar societatea, solidaritatea, voluntariatul schimba foarte mult din perceptia pe care o avem fata de acesti copii", a spus Viorica Timofte, din cadrul Direcţiei Programe Integrare Europeană a Consiliului Judetean Botosani.   

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vremea se răceste accentuat începând de duminică. Vânt, lapoviță și ninsori însemnate!

Sâmbătă, 17 Martie 2018
441

Duminica, incepand de la ora 8:00, intra in vigoare un nou cod galben de precipitatii insemnate cantitativ, intensificari ale vantului si racire accentuata a vremii, valabil in 32 de judete.Vremea...

FC Botoşani - Dinamo, amânat? "Este părerea tuturor că nu trebuie să se joace!"

Sâmbătă, 17 Martie 2018
745

În această seară, de la ora 20:45, era programat cel mai aşteptat meci din play-out, FC Botoşani - Dinamo. Totuşi, există varianta ca duelul să nu aibă loc, din cauza ninsorii care s-a abătu...

Doi copii au chemat pompierii pentru a salva trei cățeluși rămași captivi într-un subsol! FOTO

Sâmbătă, 17 Martie 2018
903

Acțiune dificilă a pompierilor botoșăneni, care au fost solicitați de coi copii să salveze trei căței rămași captivi în subsolul unei clădiri părăsite.S-a întâmplat ...