Claudia Chiraș, actriță: "Spun cu mâna pe inimă că iubesc România"

"Vin din Botoșani, dar am copilărit la țară, unde mi-am descoperit înclinarea artistică într-un ansamblu folcloric. Spun despre asta tuturor, pentru că sunt mândră că am crescut printre tradiții și obiceiuri, care m-au îmbogațit din foarte multe puncte de vedere". 

Claudia Chiraș, actriță: "Spun cu mâna pe inimă că iubesc România"

 Claudia Chiraș  

Drum. Claudia Chiraș, actriță. De unde vine Claudia și unde vrea ea să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format acrița de astăzi?

Vin din Botoșani, dar am copilărit la țară, unde mi-am descoperit înclinarea artistică într-un ansamblu folcloric. Spun despre asta tuturor, pentru că sunt mândră că am crescut printre tradiții și obiceiuri, care m-au îmbogațit din foarte multe puncte de vedere. Apoi, în liceu, am descoperit teatrul. Dupa cum bine se știe, Botoșaniul se laudă cu festivaluri de teatru pentru liceeni, organizate în fiecare an. La aceste festivaluri, unde am participat cu trupa liceului, și am și luat vreo două premii, am prins gustul, pentru ca apoi sa studiez actoria la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași.

Spectacole. Să mergem și mai departe. În ce spectacole ați jucat în stagiunea trecută și ce urmează în această toamnă/iarnă? Unde să vină publicul spectator să o vadă pe Claudia apetitul odată deschis după citirea interviului?

Deocamdată activitatea mea se învârte în spațiul independent. Fac parte din trupa de teatru ”Frilensăr”, coordonată de Daniel Chirilă. Anul trecut am jucat în ”Mălăieș în Călcăieș” , ”Once upon” și unele proiecte mai mici. Vara aceasta am facut parte din proiectul de teatru de strada ”Harap Alb”, iar în prezent mai pot fi văzută la Iași, la Teatru Fix, în ”Dreaming Romania” (regia Mihai Pintilei si Radu Horghidan), la Centrul Național al Dansului, în ”153 secunde” (regia Ioana Păun), la Teatrul LUNI de la Greenhours, în ”Mălăieș în călcăieș”și, deasemenea, am în plan un one-woman-show cu temă socială, la care am început să lucrez, dar nu vă zic nimic, că vreau să păstrez surpriza.

Țara. Ce relație are Claudia cu țara noastră? Se simte bine aici, îi place, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată? Cum vede ea viitorul României? Și mergând și mai departe, cu lumea cum stăm – ne îndreptăm într-o direcție greșită?

Spun cu mâna pe inimă că iubesc România. Am iubit-o mereu, de când eram copil, și am o încăpățânare incredibilă de a rămâne în țara mea, chiar dacă, poate, occidentul mi-ar aduce un trai mai bun.  Viitorul României… Nu știu cum va fi, dar știu cum sper să fie. Sper ca într-un viitor apropiat, valorile transmise în media să nu mai fie ”capatosești” și ”biancadrăgușenești”, dacă înțelegeți ce vreau să spun. Sper ca tinerii să devină mai implicați în viața social-politică, și să fie din ce în ce mai conștienți de faptul că istoria se va scrie, mai ales, cu ajutorul lor. De un lucru sunt, însă, sigură: Va fi bine, chiar dacă deocamdată e mai greu să vedem luminița de la capătul tunelului. În ceea ce privește lumea. Cred că avem o problemă cu gestionarea tehnologiei. Ne cam privează de la contactul real cu oamenii, de la bucuria plimbărilor prin natură, de la privitul cerului înstelat, de la toate lucrurile astea pline de sens, de care începem să uităm, din ce în ce mai mult, pentru că stăm cu nasul în ecrane. Pe viitorulromaniei.ro interviul complet semnat de Andrei Crăciun...

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cel mai întâlnit cancer în rândul copiilor. Care este primul simptom

Miercuri, 20 Februarie 2019
671

Cancerul osos în rândul copiilor este destul de des întâlnit. Deși nu este cunoscută cauza exactă a sarcoamelor osoase, specialiștii cred că ereditatea are un mare cuv&aci...

Camion rămas împotmolit într-un șanț, la Dorohoi

Miercuri, 20 Februarie 2019
691

Incident mai puțin obișnuit petrecut marți, 19 februarie 2019, în jurul orei 16:00, pe drumul național care leagă municipiile Dorohoi și Darabani.Drumul național 29A a fost blocat pe ...

Adolescent în vârstă de 17 ani, urmărit penal, după ce a pus în pericol siguranța traficului feroviar

Luni, 18 Februarie 2019
264

Un adolescent în vârstă de 17 ani din comuna Poiana Stampei a fost reținut în spatele gratiilor și este cercetat în continuare sub control judiciar, după ce s-a urcat la vo...