Casa „Ankele” din Centrul Vechi se vinde

Casa „Ankele” din Centrul Vechi se vinde

Casa „Ankele”, situată în Piața „1 Decembrie” din municipiul Botoșani, a fost scoasă la vânzare pe site-ul de licitații al Artmark Historical Estate, unul dintre cei mai importanți promotori ai artei românești de patrimoniu și contemporane, precum și o forță motrice a pieței de bunuri artistice și istorice românești, contribuind la conturarea și impulsionarea dezvoltării acesteia spre cotele marilor piețe internaționale de artă.

 Prețul de pornire al monumentului istoric este de 550.000 de euro, fiind estimată o valoare de 600.000-700.000 de euro.

Casa „Ankele” din Botoșani are o semnificație importantă atât pentru piața de imobile, cât și pentru istoria locului.

Casa Ankele a fost construită în 1836 și rămâne până astăzi una dintre clădirile-emblemă din Centrul Istoric al municipiului Botoșani. Poartă numele familiei de armeni mutate în Moldova din Austria, la începutul secolului al XIX-lea.

Imobilul este dispus pe două niveluri și amplasat pe colț, fiind vizibil dinspre ambele căi pietonale ale Centrului Vechi. Clădirea eclectică prezintă o remarcabilă valoare istorică și arhitecturală. Cele două fațade simetrice au opt ferestre pe fiecare latură, la patru dintre acestea fiind construit câte un balcon de zidărie. Ferestrele au pilaștri mărginiți la exterior de ancadramente, un tip de ornamentație unic în Botoșani. La baza cupolei metalice este gravat numele proprietarului. Deasupra, un grup statuar întruchipează doi îngeri de piatră ce țin în mâini blazonul familiei.

Carol Ankele a venit în Botoșani atras de piaţa de desfacere în creștere în principatul românesc. La 1836, cumpăra proprietăţi în oraș şi construia clădirea din centrul istoric, cu meşteri vienezi.  Împreună cu fiul său, Wilhelm, s-a ocupat de comerț, dobândind o avere semnificativă datorită relațiilor de afaceri din Austria şi Germania. Familia Ankele a creat prima cameră de comerţ din Botoşani. Nu se cunoaşte cu exactitate data naşterii fiului lui Wilhelm, botezat Carol, după numele bunicului. Acesta a moștenit spiritul antreprenorial al familiei și a devenit, în perioada interbelică, cel mai bogat om din Botoşani. Locuia în casa moștenită și la parter deschisese un magazin universal – cel mai mare din oraș – unde comercializa diferite mărfuri de fabricație germană: mașini agricole și industriale, automobile, piane, patefoane și arme. Armeanul a fost primul importator de mașini din Moldova, iar la parterul casei a deschis singurul service-auto din regiune. Faima și priceperea lui erau recunoscute, fiind căutat de pasionaţi de automobile din toată ţara. O gamă largă de maşini la modă - Ford, Mercedes, Hubert sau chiar către anii ’30 Maserati, Chrysler, Opel şi Citroën - erau aduse de Ankele la magazinul din Botoşani, de unde erau predate clientului care făcuse comanda.

Carol Ankele s-a căsătorit cu o româncă, însă nu au avut copii. Averea familiei s-a deteriorat odată cu cel de-al Doilea Război Mondial. După 1945, au plecat la Sibiu, pentru a se retrage din calea ruşilor. După instaurarea regimului comunist, toate bunurile le-au fost confiscate, iar clădirea din centrul Botoșaniului a fost naţionalizată, devenind magazin de stat. A fost revendicată după 1990 de ultimii urmaşi.

Prin poziționarea, arhitectura și istoria sa, Casa Ankele din Botoșani merită repusă în valoare și integrată într-un proiect cultural-turistic care să pună în evidenţă trecutul său și al orașului.

Imobilul are o suprafață de 585 mp, împărțit în 14 camere.

Municipalitatea și-a exprimat dreptul la preemțiune asupra Casei „Ankele”, în luna iulie a acestui an, însă nu s-a reușit achiziționarea sa, iar proprietarul a înaintat-o companiei Artmark.

(Surse: Florin Simion Egner, Viorica Popa, „Istoria comunităţii armenilor din Botoşani (1045-2012)”, Tipografia Mediator, Botoşani, 2012; Adevarul.ro; Artmarkhistoricalestate.ro/search/monumente)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
190

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
130

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...

Cine plătește dacă te inundă vecinul: legea spune clar!

astăzi, 15:00
202

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cin...