Bust Eminescu la Piatra Neamţ

Bust Eminescu la Piatra Neamţ
Vineri, 20 decembrie 2013, când se împlinesc, după cele înscrise pe Biblia din biblioteca sa de Gheorghe Eminovici (adică "Azi 20 decembrie 1849 s-a născut fiul nostru, Mihail"), 164 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, la iniţiativa scriitorului Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene "G.T. Kirileanu" Piatra Neamţ, a fost instalat, pe un soclu de 2,42 m, un bust al poetului naţional Mihai Eminescu.

Bustul, executat în bronz de sculptorul nemţean Lucian Tudorache, are o înălţime de 1,20 m şi este amplasat în faţa bibliotecii nemţene.

Lucrarea va fi inaugurată în ziua de 14 ianuarie 2014, în prezenţa academicianului Nicolae Manolescu, ambasador al României la UNESCO şi preşedinte al Uniunii Scriitorului din România.

Gestul nemţenilor faţă de Mihai Eminescu este unul menit să aducă permanent în memoria celor ce vor trece prin oraşul de sub Pietricica numele poetului care a dat cea mai însemnată greutate, de netăgăduit, identităţii naţionale, culturii române. Pe soclu, pe lângă numele poetului, anul naşterii (cel încetăţenit de istoria literară!) şi cel al morţii, este inscripţionată prima strofă din "Odă (În metru antic)": "Nu credeam să învăţ a muri vr’odată;/ Pururi tânăr, înfăşurat în manta-mi,/ Ochii mei ’nălţam visători la steaua/ Singurătăţii". (G.D.)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
401

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
715

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
197

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...