Botoşănenii în lume: Părintele Cleopa, cel mai cunoscut duhovnic român în Rusia!

Botoşănenii în lume: Părintele Cleopa, cel mai cunoscut duhovnic român în Rusia!
În librăriile din Rusia, de mai mulţi ani se pot găsi cărţi care descriu viaţa şi învăţătura unor mari duhovnici români din secolul XX. Cel mai cunoscut "stareţ" român, aşa cum se zice în limba rusă, este părintele Cleopa Ilie (născut în Suliţa, Botoşani). Cărţile despre părintele Cleopa au fost publicate de mai multe edituri, în tiraje de cinci sau chiar zece mii de exemplare. Una dintre acestea, apărută în 2012, este intitulată "Marele duhovnic Cleopa, făcătorul de minuni din România".

Ca să prezinte interes pentru publicul rusesc, editurile au făcut în prezentările lor legătura între Sfântul Paisie Velicicovschi şi marii duhovnici români din secolul XX, continuatori ai isihasmului în România.

Pe lângă cărţile publicate despre părintele Cleopa, spaţiul de limbă rusă al internetului prezintă scrieri şi biografii ale altor părinţi duhovniceşti din România. Astfel, un renumit portal ortodox din Rusia prezintă, în traducere, multe scrieri ale părinţilor Paisie Olaru (născut în Lunca, Botoşani), Ilarion Argatu, Iustin Pârvu, Dionisie Ignat (născut în Vorniceni, Botoşani), Petroniu Tănase, Arsenie Papacioc, Teofil Părăian, Arsenie Boca, Ioanichie Bălan.

"Astfel că, deşi dintr-o ţară ortodoxă foarte puţin cunoscută pentru credincioşii ruşi, pilda sfinţilor şi învăţătura duhovnicilor români din secolul trecut ajută la apropierea creştinilor de pretutindeni. Oamenii citesc în cărţi, pe calculator şi comentează învăţăturile duhovnicilor şi vieţile sfinţilor români descoperă un nou suflu care îi ajută şi pentru care mulţumesc editorilor şi traducătorilor"; spune Pr. Eugeniu Rogoti.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un autoturism a luat foc în mers! Șoferul a reușit să se salveze în ultima clipă - FOTO

astăzi, 15:26
1631

Momente de panică, marți după-amiază, pe o stradă din municipiul Botoșani. Un autoturism Renault Espace a luat foc în mers, șoferul reușind să se salveze la timp.Mașina c...

Om de afaceri botoşănean: Statul plăteşte facturile la 2-3 luni şi pe noi ne ameninţă cu puşcăria la restanţe de 30 de zile!

astăzi, 14:33
577

Neculai Bălăucă, patronul unei firme de construcţii, susţine că, atâta timp cât statul nu plăteşte la timp, în cadrul lucrărilor câştigate prin licitaţie publică, e...

Fotografia zilei: Chiar suntem cei mai inventivi când vine vorba de transportat porcii pentru Crăciun!

astăzi, 14:24
368

Chiar suntem cei mai inventivi când vine vorba de transportat porcii pentru Crăciun. Imaginea zilei a fost surprinsă de un participant la trafic.Ultima metodă de transportat porcul este c...