A murit pictorul Ion Grigore!

A murit pictorul Ion Grigore!

ION GRIGORE
contemporanii.ro

S-a stins din viaţă, la vârsta de 76 de ani, unul dintre pictorii reprezentativi ai ultimei jumătăţi de secol. Considerat a fi ultimul zugrav al satului românesc, Ion Grigore şi-a construit destinul artistic prin talent, perseverenţă, o muncă asiduă şi receptivitate la tot ce se întâmplă în planul artistic, fără însă a se lăsa purtat de vâltoarea modernismului.

S-a născut pe 25 martie 1940, în satul Corni, din judetul Suceava. A urmat școala primară din sat și Liceul "Ștefan cel Mare" din Suceava. În 1964 a intrat la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", Secția de Artă monumentală, unde i-a avut profesori pe Ion Popescu Negreni, Gheorghe Popescu și Gheorghe Labin. A profesat apoi în cadrul aceleiași instituții o lungă perioadă de timp. In paralel, Ion Grigore a realizat numeroase lucrări de pictură murală la biserici precum cele din Valea Lupului, Săcele, Dealu, Bâldana sau Suceava dar și în instituții laice: Conservatorul din București, Liceul din Caracal, Muzeul Pompierilor din București.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1968.

Lucrările sale s-au aflat de nenumărate ori pe simezele galeriilor de artă din Botoşani, nota tradiţională făcând ca tablourile lui Ion Grigore să fie inconfundabile prin stil, tematică şi cromatică.

"...un pictor, un artist- în general vorbind- trebuie să facă ceea ce ştie el mai bine, ce cunoaşte mai temeinic, tot ce iubeşte mai mult, ce se decantează din experienţa sa de viaţă, din obsesiile sale; starea de spirit, libertatea de a alege ce i se potriveşte, toate determină tematica operei sale. Eu sunt legat de lumea satului. Acolo m-am născut, sunt locurile copilăriei, ce le-am îndrăgit cel mai mult, este lumea ce o cunosc cel mai bine. Această lume vreau să o exprim în pictura mea, pentru că ea mă exprimă pefect", mărturisea Ion Grigore într-un interviu.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
507

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
959

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...

S-a stins un mare actor născut în Botoșani. ”Ce frumoasă a fost călătoria sa pe aici!”

Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
4848

Născut pe 6 mai, în prima zi de Paşti a anului 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani, actorul a plecat astăzi în veșnicie.Constantin Coj...