Doliu în Teatru: A plecat la cele veșnice un actor botoșănean care a cunoscut magia scenei, dar și pușcăria politică!

Un actor cu o poveste de viață tulburătoare! Înainte de 1989, după ce a încercat să plece ilegal din România, a fost condamnat la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. În ziua imediat următoare tentativei lui de evadare, s-a primit dispoziție la teatru să fie arse toate afișele, programele de spectacol și fotografiile în care îi apăreau numele sau chipul, peste 20.000 de exemplare. A fost deținut politic, timp de cinci ani, la Penitenciarul Poarta Albă și la Penitenciarul Aiud.

Lucian Iancu s-a născut la Botoşani, pe 3 februarie 1940. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti. A debutat la Botoşani, de unde a plecat apoi cu amintiri multe şi înduioşătoare, nu numai despre scena Teatrului, ci şi despre oamenii târgului înmiresmat de tei.



"La Botoşani a fost un public mai bun decât în multe alte oraşe. Exista această apetenţă, lumea se ducea la teatru pentru că era singura posibilitate de a se întâlni, de distracţie şi de frumos. Era un public avid de teatru. Îmi aduc aminte cu mare drag de debutul meu la Botoşani. Aici am lucrat şi primul meu rol mare Cyrano din "Cyrano de Bergerac" de E. Rostand, o piesa superbă de altfel. Eram tânăr, venisem câţiva de la institut şi cucerisem oraşul. Era o plăcere să lucrez", mărturisea Lucian Spiru Iancu într-un interviu.

A trăit nebunia scenei, a peliculei, aventura regizorului năpădit de fantezii, într-un timp în care arta nu era doar o formă de exprimare, ci o soluţie a supravieţuirii spiritului.

O viață închinată Teatrului!

Lucian Iancu s-a stins din viață marți seara, la vârsta de 84 de ani. A ocupat funcția de director al Teatrului Dramatic din Constanța, în același timp fiind profesor al Universității „Hyperion” din București și al Universității „Ovidius” din Constanța.

Înainte de a ajunge la Constanța, Lucian Iancu a lucrat în teatrele din Botoșani, acolo unde a jucat rolul Cyrano din „Cyrano de Bergerac”, de Edmond Rostand. De asemenea, a avut colaborări și în Piatra Neamț, unde a jucat în celebrele spectacole cu care s-a lansat în lumea teatrului Andrei Șerban, „Noaptea încurcăturilor” și „Omul cel bun din Seciuan”. Mai apoi, a jucat la Teatrul Mic din București.

Mesaje emoționante după decesul actorului Lucian Iancu

Lucian Iancu a interpretat peste șaizeci de roluri pe scena constănțeană, printre care se numără Ianke din „Take, Ianke și Cadîr” de Victor Ion Popa, Palaestrio din „Miles Gloriosus” de Plaut, regia Silviu Purcărete, Agamemnon din „Legendele atrizilor”, regia Silviu Purcărete sau Tatăl din „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă” regia Gheorghe Jora – spectacol care a fost preluat și transmis de Televiziunea Română.



De asemenea, Lucian Iancu a regizat o mulțime de spectacole cunoscute, precum ”Răzbunarea” de Aleksander Fredro (1980), „George Dandin sau Soțul păcălit” de Molière (1994), „Sosesc diseară” de Tudor Mușatescu (1996), „Visul unei nopți de iarnă” de Tudor Mușatescu (1998), „Scene din viaţa lui Constantin cel Mare” de Cristina Tamaș (2002) sau „Elixirul de dragoste” text și regie Lucian Iancu (2002).

Toate acestea au fost amintite de către reprezentanții Teatrului de Stat Constanța în cadrul unui mesaj emoționant transmis pe pagina oficială de Facebook. Echipa instituției este profund îndurerată de această pierdere.

„Aseară s-a stins din viață actorul Lucian Iancu, mare vedetă a scenei constănțene și nume inconturnabil în istoria teatrului constănțean și național. Echipa Teatrului de Stat Constanța este alături de familia îndoliată și deplânge pierderea suferită de comunitatea artistică din Constanța și de lumea teatrală. (…)

Lucian Iancu a fost director al teatrului constănțean în două rânduri, între 1984 – 1985 și între 1994 – 1998, a fost profesor la Universitatea Hyperion și decan la Facultății de teatru a Universității ‘Ovidius’. În anii ’90 a fost invitat să joace la Limoges, în spectacolul „Trei surori” de A.P. Cehov, în regia lui Silviu Purcărete. A făcut parte din pleiada de aur a teatrului constănțean, alături de Vasile Cojocaru, Eugen Mazilu, Titus Gurgulescu, Liviu Manolache, Virgil Andriescu, Iulian Enache, Lică Gherghilescu. A jucat în peste douăzeci de filme de cinema și televiziune și a fost distins cu numeroase premii.

Înainte de revoluția din 1989, a încercat să plece ilegal din România la bordul mineralierului condus de Florentin Scalețchi, care a fost deturnat către Istanbul, și a fost condamnat, în 1985, la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. În ziua imediat următoare tentativei lui de evadare, s-a primit dispoziție la teatru să fie arse toate afișele, programele de spectacol și fotografiile în care îi apăreau numele sau chipul, peste 20.000 de exemplare. A fost deținut politic, timp de cinci ani, la Penitenciarul Poarta Albă și la Penitenciarul Aiud.

În 2 februarie 2020, la Teatrul de Stat Constanța, pentru Lucian Iancu a fost organizat un eveniment-surpriză, cu ocazia aniversării împlinirii vârstei de 80 de ani, chiar înaintea reprezentației spectacolului ‘Gaiţele’ de Alexandru Kiriţescu, în regia sa, un spectacol care a avut premiera în 2012 și s-a jucat cu săli pline până când clădirea teatrului a intrat în renovare, în 2022. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe artistul Lucian Iancu. Ne vom aduce aminte de el mereu”, se arată în mesajul transmis de Teatrul de Stat Constanța.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

110 Ani de Olimpism Românesc. O botoșăneancă, PRIMA campioană olimpică la canotaj a României!

astăzi, 09:57

Sanda Toma este prima canotoare română care a cucerit aurul olimpic la Jocurile de la Moscova din 1980. ”Povestea Sandei Toma este una a invincibilității și a determinării, repreze...

Fata cu acordeonul: Adolescenta din Botoșani care apare în videoclipul unei cunoscute artiste din România! (Foto, Video)

Tuesday, 19 November 2024

Este frumoasă, talentată, cu un simț muzical aparte. Are carismă și, dincolo de calitatea artistică, Andreea impresionează prin energia pe care o transmite prin muzică. O știm de cân...

Artistul din Botoșani îndrăgostit de pământ: Olimpic la Liceul de Artă, șef de promoție la Agricultură! (Foto)

Monday, 18 November 2024

Fost elev al Liceului de Artă din Botoșani, olimpic la clarinet, apoi student la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași. Pasionat de studiu, de frumosul vieții, a uimit printr-...