„Chipurile” virtuții transpuse în portrete! (Foto)

Miercuri, 20 noiembrie, foaierul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a devenit neîncăpător pentru pasionații de artă veniți la vernisajul expoziției „Chipuri în lumină” a Talidei Grunzac, artist plastic și profesor de educație plastică.

Expoziția, curatoriată de Ana-Elisabeta Coșereanu, secondată de Teodora Gheorghiu, consultant artistic al CJCPCT, cuprinde peste douăzeci de lucrări executate în tehnici diferite: ulei pe pânză, pastel, acrilic, într-o tematică variată, artista „reușind să surprindă cam tot ce e omenesc posibil”.



Absolventă a Liceului de Artă „Ștefan Luchian”, licențiată în Grafică (Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași), Talida Grunzac a debutat în anul 1998 cu o expoziție personală, urmată de numeroase expoziții de grup și personale, artista trăind prin pictură, multe dintre creațiile sale fiind recompensate cu diplome de excelență și premii.

„De la lumea din afară către lumea dinăuntru”

„Chipuri în lumină” aduce în fața publicului portrete, chipuri care reflectă stări umane din interiorul ființei, iar „datorită faptului că Dumnezeu ne-a înzestrat cu ochi, ferestrele pe unde intră întotdeauna soarele, această expoziție a fost denumită într-un fel care ne duce cu gândul de la lumea din afară către lumea dinăuntrul nostru”, explică Ana-Elisabeta Coșereanu.

„Fiecare lucrare reprezintă o virtute”

Cele unsprezece portrete realizate reprezintă, fiecare, „o virtute, de asta nu am trecut numele personalității respective”, precizează Talida Grunzac. Este vorba despre virtuți morale, considerate esențiale „pe care toți ne-am dori să le avem”.

 Un detaliu inedit, existența unui citat din opera celui portretizat, inserat în lucrare, atrage atenția deschizând calea spre meditație:

„Dreptate” - „Nu există singurătate decât acolo unde gândul te duce la urgența unei rugăciuni” - Emil Cioran;

„Sacrificiu” - „Unii oameni apar în viața ta ca o binecuvântare. Alții, ca o lecție” - Maica Tereza; 

„Înțelepciune” - „Un gând frumos poate fi ca o biserică în care omul își odihnește sufletul” - Regina Maria a României;

„Înțelepciune” - „De ce îi este astăzi omului foame? De iubire și de sens” - Nicolae Steinhart;

„Har” - „Niciodată nu este prea târziu pentru a pune început viu” - Părintele  Ilie Cleopa.

„Curaj”, Regina Maria a României; „Responsabilitate” - Gheorghe Asachi;

„Empatie”, Constantin Tudorache încheie galeria personalităților ilustratoare a virtuților morale însă autoarea, prin alte trei lucrări- „Răbdare”, „Smerenie”, „Suferință”- reprezentând „chipuri brăzdate de riduri”, ale unor persoane aflate la vârsta senectuții, transpune artistic răbdarea, smerenia și suferința.

De la concretul uman la abstractul universal

În afara portretelor expuse la parter, spațiul expozițional de la etaj găzduiește lucrări în care artistul plastic adoptă o altă manieră de abordare a universului, „trecând spre zona abstractizată, sunt naturi pe care și le imaginează, dar toate au împreună o legătură pentru că pleacă de la mediul marin despre care se știe că ar fi locul unde ne-am născut și trec de linia aceea dintre cer și pământ”, menționează curatorul expoziției.

Lucrările expuse au o cromatică plăcută ochiului, artista folosind atât culori reci precum cele din „Copacul magic” - nuanțe de verde-turcoaz asociat cu tonuri de negru-, sau albastrul ultramarin cu sclipiri de negru - „Putere”-, cât și culori calde: roșu într-o paletă de nuanțe în „Lumini și umbre”,  „Tăcere”, „Magia verii”.

Creațiile „Apus” și „Contrast” armonizează nuanțele reci cu cele calde, creând efecte plastice deosebite.

O lucrare aparte este tripticul „Chemare”, un omagiu adus celor doi reprezentanți ai culturii române: poetul Mihai Eminescu și sculptorul Constantin Brâncuși.

În afara picturii de șevalet, Talida Grunzac a experimentat și arta  decorativă, pictând pe diferite suporturi: stilcă, ceramică, textile, piele, aducând bucurie într-un strop de frumos personalizat.

Și pentru că muzica este „limbajul sufletului”, vernisajul a fost deschis de Ilinca Grumeza, elevă a Liceului de Artă „Ștefan Luchian”, ucenic al Euterpei, încântând publicul cu un microrecital de flaut.

Expoziția va putea fi vizitată până la începutul lunii ianuarie 2025, de luni până joi între orele 8:00-16:30, iar vinerea în intervalul orar 8:00-14:00.

(Carmen Mandache)


















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Avertizare de la Registrul Auto Român: Atenție la practici înșelătoare!

astăzi, 20:15

Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certifica...

Nu scăpăm de ceață și polei: Codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00!

astăzi, 19:53

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului. „Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm: - conduceți prudent; - ...

Doi plutonieri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, medaliați prin decret semnat de Președintele României! (foto)

astăzi, 19:30

Prin Decretul nr.1539 din 28.11.2023, semnat de Președintele României, domnul Klaus-Werner Johannis, cu prilejul Zilei Naționale a României, plutonierului adjutant șef Macovei Daniel-Co...