4 fotografii celebre care au zguduit lumea. Vezi povestea lor

4 fotografii celebre care au zguduit lumea. Vezi povestea lor
Unele triburi izolate susţin şi acum că fotografierea unei persoane îi fură o parte din suflet. Artiştii sunt însă convinşi că fotografiile fură, mai degrabă, o parte din sufletul celui care a făcut poza, nu subiectului său. Fotografiile care urmează au ajuns celebre datorită încărcăturii emoţionale foarte puternice şi a poveştilor cutremurătoare din spatele lor. Iată cele mai şocante fotografii din ultimii ani.
 
Omayra Sanchez


 
Francezul Frank Fournier este autorul fotografiei "The Agony of Omayra Sánchez" (Agonia Omayrei Sanchez). Fetiţa de 13 ani a fost prinsă de un torent de apă şi cenuşă, în urma erupţiei vulcanului Nevado del Ruiz, din localitatea Armero, Columbia în 1985. Din cauza compoziţiei speciale a torentului, o mare parte dintre cei prinşi între dărâmături au fost practic cimentaţi de solul vulcanic închegat.
 
Omayra a fost una dintre victime. Ea a murit după ce a stat trei zile prinsă între dărâmături şi mâlul cimentos. Povestea ei a făcut înconjurul lumii datorită fotografiei făcute de francez, dar şi a curajului şi tăriei de caracter de care a dat dovadă în cele trei zile în care a fost prinsă sub dărâmături.
 
Imaginile cutremurătoare cu Omayra la doar câteva ore înainte de moarte şi filmările realizate de reporterii trimişi la Armero în care fetiţa trimite mesaje de încurajare familiei au făcut înconjurul lumii. Omayra a murit fie din cauza expunerii la elemente extreme (a stat trei zile în apă rece şi murdară, până la gât), fie din cauza unei cangrene la picior (ambele picioare ale fetei erau prinse în apă şi moloz).
 

Copilul din Sudan


 
Fotograful sud-african Kevin Carter s-a sinucis la scurt timp după ce a primit premiul Pulitzer pentru această fotografie, în 1994.
 
Povestea cutremurătoare a foametei din Sudan din 1993 a ajuns de notorietate după moartea fotografului, care nu a mai putut suporta implicaţiile psihologice ale faptei sale.
 
Imaginile groaznice surprinse de grupul de fotografi din care Carter făcea parte şi care îşi riscau viaţa pentru a dezvălui faţa nevăzută a apartheid-ului din Africa de Sud l-au bântuit pe acesta până a cedat.


Atentatele din 11 septembrie de la World Trade Center



Deoarece evenimentul în sine a fost unul care a schimbat istoria omenirii şi felul în care ne trăim vieţile, fotografiile făcute în aceas zi nu aveau cum să nu aibă un impact major.

Cele mai cunoscute şi controversate fotografii din timpul atentatelor de pe 11 septembrie 2001 sunt cele cu avioanele lovind clădirile, cu oamenii care se aruncau de la geamurile turnurilor şi cele cu pompierii şi voluntarii acoperiţi de moloz, care încercau să salveze cât mai mulţi oameni.
 

Puterea unui singur om (The power of one)


 
Această fotografie, intitulată The power of one (puterea unui singur om, trad. ad literam, n.red) a fost făcută în 2006, când autorităţile israeliene au ordonat evacuarea mai multor aşezări ilegale de pe teritoriul ţării.
 
Evacuarea s-a lăsat cu lupte violente între forţele de ordine şi colonişti, iar fotograful Oded Balilty a imortalizat câteva momente critice. Ca şi alte fotografii din listă, publicarea acesteia a stârnit controverse aprinse.
 
Până şi fata de 16 ani care apare în fotografie, ţinând piept grupului de poliţişti, a spus că poza nu face decât să aducă ruşine ţării.


unica.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
305

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
518

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
153

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...