SAPTAMANA SIMFONICA - ROMANIAN PIANO TRIO

SAPTAMANA SIMFONICA - ROMANIAN PIANO TRIO

 ROMANIAN PIANO TRIO  

Aceasta formatie camerala a fost infiintata pe parcursul stagiunii 2003-2004, in componenta Razvan Suma - violoncel, Horia Mihail - pian si Alexandru Tomescu - vioara.

Iata si gandurile de inceput ale fiecaruia dintre membrii trio-ului (dupa coperta primului CD):

RAZVAN SUMA: Ideea de a constitui un trio, un domeniu neexploatat in Romania, m-a facut sa revin in tara. Repertoriul de muzica de camera este unul dintre cele mai complexe in ceea ce priveste amploarea si, mai ales, calitatea lucrarilor trecute deja prin filtrul timpului. Cu totii ne-am orientat spre o cariera solo insa, in momentele in care ne unim fortele pe scena, oferim publicului de trei ori mai multa energie si sonoritati pe care doar un trio omogen le poate exprima.

HORIA MIHAIL: Partenerul ideal pentru muzica de camera este acela care, prin ceea ce face pe scena, este in largul lui, facandu-i si pe ceilalti muzicieni sa se simta confortabil. Lucrul acesta se petrece de fiecare data cand cant alaturi de Alexandru si Razvan. Energia care se creeaza in timpul unui concert de muzica de camera este cu totul aparte, dinamica, in continua transformare. Tocmai aceasta conversatie, desfasurata la un nivel subtil al inteligentei si al trairii, este sursa unor momente de inalta tinuta artistica. Cand fac muzica de camera ma simt ca un participant la un joc in care regulile scrise se imbina armonios cu cele nescrise, un joc in care exista un singur castigator: muzica.

ALEXANDRU TOMESCU: Pentru orice artist muzica de camera este o oaza de liniste in care se regaseste pe sine insusi, invatand sa-i asculte pe ceilalti. Este primul pas catre o intelegere profunda a muzicii. Trio-ul este o formatie dinamica in care personalitatile puternic individualizate ale celor trei instrumente ofera conditii ideale de expresie pentru trei solisti. Fiecare dintre noi vine cu ideile si trairile sale; ceea ce ne uneste este dorinta de a atinge impreuna acea stare de catharsis muzical. In timp, prietenia care ma leaga de Horia si de Razvan a fost dublata de legatura muzicala ce se construieste intre noi cu fiecare noua repetitie sau concert. Formatia ideala este aceea in care cei trei ajung sa formeze un tot organic, simtindu-se unul pe celalalt dincolo de priviri sau semne.

Se pare ca intuitiile tinerilor artisti au fost foarte exacte, Romanian Piano Trio fiind acum o formatie deja cunoscuta melomanilor din Romania, prin aparitiile sale in diverse festivaluri din tara si din strainatate, precum si prin turneele Music ON organizate in premiera nationala. Turneul aniversar Schumann - Music ON realizat in anul 2006 a inclus in itinerariul sau si orasul Botosani. Cu acel prilej au pus in vanzare si CD-ul produs de Humanitas Multimedia, cuprinzand inregistrari ale unor trio-uri de Mozart si Schumann. In anul 2007, Music ON s-a desfasurat in 32 de orase din Romania, iar impactul mediatic a fost fara precedent in muzica clasica romaneasca. Anul acesta este vorba despre un proiect inca si mai indraznet: popularizarea muzicii clasice si in orase din Romania care nu au o stagiune simfonica permanenta (perioada 17 octombrie - 14 decembrie; peste 30 de localitati).

Ioan Turcanu, consultant artistic al Filarmonicii de Stat Botosani (www.botosani-info-simfonic.cabanova.ro)

 


Sambata, 27 septembrie 2008
Ora 18,30
Sala Casei de cultura a Sindicatelor din Botosani
RECITAL CAMERAL
sustinut de
ROUMANIAN PIANO TRIO
Componenta formatiei:
ALEXANDRU TOMESCU, vioara
RAZVAN SUMA, violoncel
HORIA MIHAIL, pian
In program:
George Enescu: Sérénade lointaine
L. van Beethoven: Trioul nr. 10, in mi bemol major, op. 44
    14 variatiuni pe o tema proprie (Andante)
L. van Beethoven: Trioul nr. 5, in re major, op. 70, nr. 1, Geistertrio
  Allegro vivace e con brio
    Largo assai ed espressivo


 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani, printre cele mai afectate de secetă județe din țară

astăzi, 20:56
24

Comisiile de evaluare au întocmit până în prezent procese verbale de constatare a pagubelor produse de secetă pe o suprafaţă de 1,3 milioane de hectare, din cele 2,9 milioane car...

COVID: Au mai rămas 191 de cazuri active în județ și 16 carantinați. Numărul autoizolaților a scăzut ușor

astăzi, 20:23
91

Până joi, 4 iunie, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani, dintre cele 796 de persoane testate pozitiv cu Covid-19, 555 au fos...

Azi-noapte: Scandalagiu din carantină amendat de două ori în câteva ore

astăzi, 19:59
106

Un bărbat din judeţul Botoşani a fost amendat de două ori într-o singură noapte, după ce a făcut scandal într-un centru de carantină şi a părăsit nejustificat camera în ca...