Zi culturala de exceptie pentru Botosani! Evenimente de calibru national, personalitati de marca, toate concentrate intr-o zi care ar putea deveni, din acest punct de vedere, Vinerea Mare a culturii botosanene.
LA ora 17.00, in sala de marmura a Teatrului Mihai Eminescu are loc o intalnire cu Matei Visniec, in cadrul unui colocviu, ocazie cu care dramaturgul isi va lansa ultimele carti. Evenimentul va fi transmis in direct pe internet, pe www.live.botosani.ro
La ora 19.00, in prezenta autorului, artistii de la Colegiul National Mihai Eminescu vor prezenta piesa Buzunarul cu paine, regizata de Lenus Teodora Moraru.
Matei Visniec pare sa le fi purtat noroc tinerilor artisti, ultimul succes de renume fiind inregistrat in luna august, la Festivalul de teatru IDEO IDEIS din Alexandria, unde Trupa Atelierul de teatru de la Colegiul botosanean, care a prezentat spectacolul Scoala lui Gufi, dupa un text de Matei Visniec, a obtinut premiile pentru regie, scenografie si coloana sonora, dar si pentru cel mai bun spectacol din concurs, in fata unui juriu prezidat de Marcel Iures.
Matei Visniec este nascut la Radauti, in judetul Suceava, insa de ani buni traieste in Franta. Scriitor de notorietate internationala, este unul dintre cei mai jucati dramaturgi din lume.
Tot astazi, de la ora 18.30, debuteaza Zilele George Enescu la Filarmonica de Stat Botosani, de asemenea, evenimentul fiind transmis de www.live.botosani.ro.
Concertul de deschidere, care va oferi melomanilor pagini muzicale din George Enescu, dar si L. van Beethoven, are loc sub bagheta dirijorala a japonezului KOICHIRO KANNO. Solisti: ALEXANDRU TOMESCU, vioara, RAZVAN SUMA, violoncel, HORIA MIHAIL, pian.
Dorinta organizatorilor a fost aceea de a da satisfactie cat mai multor categorii de auditori pentru ca, fara sufletul deschis si cald al iubitorului de arta, sufletul marii muzici s-ar pierde in neant zadarnic, a precizat Ioan Turcanu, consultantul artistic al Filarmonicii Botosani.
Alexandru Tomescu si minunea Stradivarius
Zilele George Enescu, care urmeaza sa se desfasoare la Botosani in perioada 26 – 28 septembrie, stau sub semnul Stradivarius. Dincolo de numeroasele personalitati care vor urca pe scena Filarmonicii botosanene, prezenta tanarului Alexandru Tomescu, un apropiat al Botosanilor prin implicarea in Masterclass-ul organizat ani la rand la initiativa lui Mihai Malaimare, ofera o nota de noblete muzicala si de tinuta artistica aparte.
In urma cu exact un an, violonistul Alexandru Tomescu a castigat concursul pentru vioara Stradivarius Elder-Voicu, dobandind astfel dreptul de a canta pe acest instrument de exceptie pentru o perioada de 5 ani. Alexandru Tomescu este, dupa cum remarca si Ioan Turcanu, consultant artistic al Filarmonicii de Stat Botosani, unul dintre exponentii de marca ai scolii violonistice romanesti.
Provenind dintr-o familie de muzicieni, Alexandru Tomescu studiaza vioara mai intai cu mama sa, Mihaela Tomescu, iar la 13 ani intra in clasa maestrului Stefan Gheorghiu. Dupa absolvirea Conservatorului din Bucuresti isi continua studiile in SUA si in Elvetia, sub indrumarea profesorilor Eduard Schmieder si Tibor Varga. Castiga primul concurs la numai 8 ani, iar la 9 ani debuteaza ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanta si efectueaza primul turneu in strainatate, in Germania si Austria.
De atunci, a sustinut peste 200 de concerte si recitaluri in 26 de tari. Preocuparea sa pentru muzica de camera il determina ca in 2003, impreuna cu pianistul Horia Mihail si violoncelistul Razvan Suma, sa formeze Romanian Piano Trio.
www.stiri.botosani.ro
VINEREA MARE A CULTURII BOTOSANENE
Stiri Botosani Friday, 26 September 2008 CulturăSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Doliu în sportul botoșănean, s-a stins un mare antrenor. ”Copiii mei au crescut sub bagheta dumneavoastră!”
astăzi, 07:30
A format campioni de calibru național, dar și antrenori care îi duc mai departe misiunea. Generații de copii au învățat de la el că sportul nu este doar o competiție, ci și un mod ...
Cât de rapidă este o mașină Porsche (Foto, Video)
astăzi, 07:15
-Iubito, ce posibilitate ar fi să petrecem noaptea amândoi? -0% -Dacă îți spun că Porsche-ul este al meu? -100% -Să dea naiba, a avut dreptate vânzătorul. Ajunge de...
Calendar ortodox, 24 februarie: Întâia şi a doua aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul
astăzi, 07:00
Ştim din Evanghelie cum Sfântul Proroc Ioan a fost ucis din porunca lui Irod şi cum cinstitul său cap a ajuns pe tipsie, în mâinile Irodiadei. Multă vreme cinstitul cap a stat &i...