GREVA GENERALA pe 5 octombrie

GREVA GENERALA pe 5 octombrie
Profesorii, medicii, politistii si functionarii intra in Greva generala pe 5 octombrie! 
Manifestari sindicale de amploare anuntate pentru luna octombrie, fix inaintea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale.

Pentru prima data in Romania, va fi creata Alianta Bugetarilor. Pe 5 octombrie va fi greva generala in tot sistemul bugetar din Romania: profesorii, medicii, politistii sau functionarii.

Anuntul a fost facut de presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), Aurel Cornea, care a declarat joi ca scopul Aliantei este stoparea procesului de asumare a raspunderii de catre guvern pe prezentul proiect privind salarizarea unitara.

800.000 de oameni vor participa la greva generala din ziua de 5 octombrie.

Calendarul de actiuni a Aliantei Bugetarilor

•15 septembrie: pichetarea Parlamentului
•5 octombrie: greva generala in toata Romania 

 

O soluţie - căderea Guvernului!

Dumitru Costin, liderul de sindicat al BNS, a afirmat, pentru evz.ro, că toate sindicatele afiliate au decis să susţină acţiunea de protest a sindicatelor din sistemul bugetar. Potrivit acestuia, discuţiile pe marginea acţiunii de protest din 5 octombrie au avut loc în ultimele zile, fiind consecinţa nemulţumirii faţă de grila unică de salarizare. Sindicatul BNS are 50.000 de bugetari.

"Nebunia a plecat de la faptul că executivul a renunţat la dialog. Nu e afectat doar sectorul bugetar, ci şi cel economic. Guvernul a modificat şi textul înaintat Parlamentului", a spus Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

Acesta a declarat că legea salarizării unice are mari erori care duc la inechităţi grave. "Încercăm să-i atragem pe parlamnetari de partea noastră şi să promovăm unele amendamente necesare în lege. În caz contrar considerm că unica soluţie este întroducerea moţiunii de cenzură şi căderea Guvernului, pentru că legea salarizării unice, în forma actuală va duce la mari proteste sociale".

Premierul Emil Boc a recunoscut ieri, la o emisiune la Televiziunea Naţională, că legea salarizării unice a suferit modificări, chiar şi după ce a fost trimisă la Parlament. Premierul a precizat că sunt "corecţii", dar nu a explicat la ce se referă acestea.

Din Alianţa Bugetarilor constituită astăzi fac parte Federaţia "Alma Mater", Federaţia "Spiru Haret", Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sanitas, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Muncă şi Solidaritate Socială, Federaţia Naţională a Statisticienilor, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind", Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

Prima reacţie la Guvern

Premierul Emil Boc i-a convocat la sediul Guvernului pe miniştrii Marian Sârbu, ministrul Muncii, şi pe Gheorghe Pogea, ministrul de Finanţe. Întâlnirea este prima reacţie oficială, în condiţiile în care după anunţul sindicatelor, nici un membru al Guvernului nu a făcut vreo declaraţie.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Discursul Academicianului Ioan Aurel Pop, de Ziua Culturii Române: "Cum s-a putut ajunge la asemenea aberații educaționale?"

Marţi, 16 Ianuarie 2018
187

Acad. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a susținut o cuvântare despre importanța culturii și a studierii istoriei în școli, punând accentul pe necesitatea &...

Nu scăpăm de frig, vin ninsori şi ploi!

Marţi, 16 Ianuarie 2018
722

În intervalul 16 ianuarie, ora 12.00-17 ianuarie, ora 20.00, precipitațiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice și vor cuprinde cea mai mare parte a ...

Cel mai slab leu din istorie. Euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul crizei politice

Marţi, 16 Ianuarie 2018
228

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, marţi, un curs de 4,6599 lei pentru un euro, în creştere cu 3,43 bani, respectiv cu 0,74% faţă de ziua precedentă, moneda naţională aj...