Cauciucurile de iarna, optionale pentru autoturisme

Cauciucurile de iarna, optionale pentru autoturisme

DANIELA DAREA

Ambiguitatea informatiilor oferite de Ministerul Transporturilor referitoare la obligativitatea echipării maşinilor cu cauciucuri de iarnă, sub amenintarea cu sancţiuni aspre, a condus la o aprigă dispută natională pe acest subiect.

Deşi anuntata insistent data de 1 noiembrie ca termen limită pentru "intrarea în legalitate", in cursul zilei de 2 noiembrie reprezentantii Ministerului Transporturilor anunta clar ca vorba doar despre transportatorii de marfuri si persoane.

Pe 2 noiembrie, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a condus prima reuniune a Comandamentului de iarnă la care au participat reprezentanţi din fiecare judeţ.

"Nu vreau să aud că iarna ne-a luat din nou pe nepregătite. Firmele care au contracte multianuale şi nu consideră oportun să îşi respecte obligaţiile vor fi sancţionate. Deszăpezirea nu se face cu prietenii, ci exclusiv în baza criteriilor şi standardelor clare stabilite de CNADNR. Pentru a trece în condiţii cât mai bune peste iarna grea care urmează este la fel de important să avem şi colaborarea participanţilor la trafic. Tocmai de aceea am iniţiat procedura legislativă pentru dotarea obligatorie cu echipamente de iarnă a autovehiculelor, şi îmi doresc ca acest lucru să fie cât mai bine înţeles de către oameni", a declarat ministrul, referindu-se la transportatorii de mărfuri şi persoane.

De asemenea, şi Poliţia Rutieră a anunţat că posesorii de autoturisme nu vor fi obligaţi să îşi doteze maşinile cu cauciucuri de iarnă, ci doar conducătorii de camioane. Altfel, aceştia pot primi amenzi cuprinse între 540 şi 1.200 de lei, scrie România Liberă.

În cazul în care transportatorii blochează circulaţia ori rămân înzăpeziţi din cauza dotărilor necorespunzătoare, aceştia vor plăti atât amenda, cât şi tractarea.

În cazul autoturismelor, montarea anvelopelor pentru sezonul rece rămâne o recomandare.

"Obligativitatea cauciucurilor pentru autoturisme este inclusa intr-un proiect privind modificarea Codului Rutier, acest proiect insa nu a trecut de Parlament. In ceea ce ii priveste pe marii transportatori, exista reglementat prin lege ca trebuie sa isi puna cauciucuri de iarna", a declarat pentru Stiri Botosani inspector pr. Daniela Darea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani. 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cadavru găsit într-o casă din municipiul Botoşani!

astăzi, 14:12
1454

Trupul fără viaţă al unui bărbat a fost descoperit, joi, într-un imobil din municipiul Botoşani, situat pe strada Nicolae Iorga.Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, făcea p...

Recital NICU ZOTA, vineri, la Conac!

astăzi, 14:06
47

Veşti bune pentru iubitorii de folk. Nicolae Zota, cunoscut pentru talentul vocal şi compoziţiile originale, ajunge în Botoşani vinerea aceasta, când va susţine un recital deosebit la...

Trei noi staţii de epurare a apelor uzate, recepţionate de Nova Apaserv

astăzi, 13:45
157

În cadrul unei conferinţe de presă, conducerea Nova Apaserv a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la Staţiile de epurare a apelor uzate de la Flămânzi şi Vorona, precum ...