Virusul pestei porcine africane, confirmat la încă cinci cadavre de porci mistreți. Măsuri noi la Frontieră!

Virusul pestei porcine africane, confirmat la încă cinci cadavre de porci mistreți. Măsuri noi la Frontieră!

Autorităţile botoșănene au descoperit încă cinci cadavre de porci mistreţi, trei în zona Pomârla, pe fondul de vânătoare 49 Huntsmanship, şi două în zona Baranca-Hudeşti. Probele de la cele cinci cadavre au evidenţiat prezenţa virusului PPA.

"Acest lucru ne determină să mărim aria de supraveghere", a precizat subprefectul Daniela Lozneanu, în cadrul Comitetului Local de Combatere a Bolilor, întrunit joi la prânz. 

Potrivit directorului Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, o măsură care se impune este cea a reinventarierii porcilor domestici din cele două comune afectate.

"Ca urmare a apariţiei celor cinci cazuri, se impune mărirea ariei de supraveghere aproape de Darabani şi Păltiniş precum şi pe fondul silvic Păltiniş. Aceste două noi cazuri sunt la limita ariei de supraveghere impusă în cazul primului focar de la Alba, Hudeşti. Ca măsuri, avem reinventarierea porcilor domestici din cele două comune şi măsuri noi pe fondul cinegetic", a precizat Minodora Vasiliu, director DSVSA Botoșani. 

De asemenea, a adăugat Minodora Vasiliu, se va avea în vedere și personalul care activează în cadrul Poliției de Frontieră. "Vom avea o măsură nouă pe care o vom impune astăzi în CLCB, şi anume biosecuritatea colegilor care lucrează în Poliţia de Frontieră, pe fâşiile unde avem zonele infectate şi aici mă refer la dezinfecţia maşinilor şi o încălţăminte de protecţie, eventual nişte botoşei de unică folosinţă, zilnic, care să fie aruncaţi şi incineraţi”, a completat Minodora Vasiliu.

De la începutul anului 2019, în ce priveşte porcii domestici, au fost descoperite patru cazuri pozitive, în timp ce la porcii mistreţi găsiţi morţi sunt 18 cazuri pozitive PPA şi patru negative. În ce priveşte porcii mistreţi vânaţi şi împuşcaţi, numărul lor a ajuns la 393, din care patru pozitivi la PPA. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD-iștii își aleg azi candidatul la Președinția României

astăzi, 07:14
29

PSD-iștii se reunesc azi, la Palatul Parlamentului, pentru a decide candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, care urmează să fie validat de către Congres pe 3 august.Biroul Permanent...

Pentru gospodine: Whirpool a vândut, timp de 11 ani, mii de uscătoare de rufe care au cauzat sute de incendii!

astăzi, 06:59
82

Whirlpool retrage de pe piaţa britanică toate uscătoarele care au cauzat incendii, la aproape patru ani după ce şi-a alertat clienţii în vederea problemelor de siguranţă avute de acestea...

O echipă de elevi din Baia Mare a facut un algoritm care prezice evoluția bolii Alzheimer!

astăzi, 06:46
48

O echipă de elevi români din Baia Mare a câștigat premiul al doilea la o competiție de cercetare internațională, care a constat in dezvoltarea unor algoritmi care prezic evoluția bol...