Virusul pestei porcine africane, confirmat la încă cinci cadavre de porci mistreți. Măsuri noi la Frontieră!

Virusul pestei porcine africane, confirmat la încă cinci cadavre de porci mistreți. Măsuri noi la Frontieră!

Autorităţile botoșănene au descoperit încă cinci cadavre de porci mistreţi, trei în zona Pomârla, pe fondul de vânătoare 49 Huntsmanship, şi două în zona Baranca-Hudeşti. Probele de la cele cinci cadavre au evidenţiat prezenţa virusului PPA.

"Acest lucru ne determină să mărim aria de supraveghere", a precizat subprefectul Daniela Lozneanu, în cadrul Comitetului Local de Combatere a Bolilor, întrunit joi la prânz. 

Potrivit directorului Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, o măsură care se impune este cea a reinventarierii porcilor domestici din cele două comune afectate.

"Ca urmare a apariţiei celor cinci cazuri, se impune mărirea ariei de supraveghere aproape de Darabani şi Păltiniş precum şi pe fondul silvic Păltiniş. Aceste două noi cazuri sunt la limita ariei de supraveghere impusă în cazul primului focar de la Alba, Hudeşti. Ca măsuri, avem reinventarierea porcilor domestici din cele două comune şi măsuri noi pe fondul cinegetic", a precizat Minodora Vasiliu, director DSVSA Botoșani. 

De asemenea, a adăugat Minodora Vasiliu, se va avea în vedere și personalul care activează în cadrul Poliției de Frontieră. "Vom avea o măsură nouă pe care o vom impune astăzi în CLCB, şi anume biosecuritatea colegilor care lucrează în Poliţia de Frontieră, pe fâşiile unde avem zonele infectate şi aici mă refer la dezinfecţia maşinilor şi o încălţăminte de protecţie, eventual nişte botoşei de unică folosinţă, zilnic, care să fie aruncaţi şi incineraţi”, a completat Minodora Vasiliu.

De la începutul anului 2019, în ce priveşte porcii domestici, au fost descoperite patru cazuri pozitive, în timp ce la porcii mistreţi găsiţi morţi sunt 18 cazuri pozitive PPA şi patru negative. În ce priveşte porcii mistreţi vânaţi şi împuşcaţi, numărul lor a ajuns la 393, din care patru pozitivi la PPA.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
667

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
145

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
90

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...