Și mai mulți ochi vor fi pe romii din Centrul Vechi și Parcul Tineretului! FOTO

Problemele existente în Parcul Tineretului și în Centrul Vechi din muncipiul Botoșani, generate în multe cazuri de cetățenii de etnie romă care locuiesc în respectivele zone, au fost dezbătute, miercuri, în cadrul unei ședințe a Comisiei de ordine publică, ce a avut loc la Primăria Botoșani.

Și mai mulți ochi vor fi pe romii din Centrul Vechi și Parcul Tineretului! FOTO

La întâlnirea la care au participat reprezentanți ai municipalității, ai Inspectoratului de Poliție Județean, Poliției Locale, Locativa, dar și ai cetățenilor de etnie romă, s-au pus în discuție, pe lângă problema infracționalității, și aspecte legate de modul în care înțeleg cetățenii acestei minorități să conviețuiască în societate, dar mai ales să păstreze curățenia din preajma spațiilor în care stau.

Consilierul local Cătălina Lupașcu, care este unul dintre aleșii ce în repetate rânduri a adus în atenție problemele existente atât în Centrul Vechi, cât și în Parcul Tienretului, propunând și o serie de soluții, s-a interesat de monitorizarea video existentă în zonele cu probleme. 

"Sunt amplasate 64 de camere video în municipiul Botoșani, este o monitorizare care funcționează 24 din 24 de ore și imediat cum constatăm un incident apare imediat poliția sau un echipaj aflat în zonă pentru a aplana o anumită stare de conflict. Cu sprijinul domnului primar am înțeles că în perioadă următoare va fi extinsă și către jandarmi și către Poliția municipiului Botoșani care au întocmit niște rapoarte în acest sens pentru o mai bună monitorizare. Într-un dispecerat pot fi unul, maxim doi operatori, atât ne permit efectivele, să supraveghezi 8 ore este foarte greu, să piepteni toate monitoarele. Conducerea primăriei va putea să asigure o legătură și pentru poliția municipiului și pentru jandarmi, care au solicitat acest lucru", a precizat Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale.

Primarul Cătălin Flutur a precizat că extinderea posibilității de vizualizare a imaginilor de pe camerele de supraveghere montate în oraș și către alte structuri ar reduce timpii de intervenție. 

"Au fost zone vulnerabile identificate de noi în decursul timpului gen Parcul Tineretului, Centrul Vechi, zona școlilor, avem un careu unde am pus pe fonduri europene camere video, ulterior a mai existat un program în mandatul trecut cu o suplimentare de camere video acolo unde am crezut că este necesar, ele sunt toate integrate, există acest dispecerat. Una dintre problemele identificate de noi este că s-au cam prins unde sunt camerele video și au distrus două-trei. Avem în plan să mai extindem, unde o să apară probleme. Într-o discuție avută atât cu cei de la poliție, IPJ, cât și de la jandarmi, există o problemă cu prelucrarea acestor date pentru că fiecare are bucătăria lui și atunci am ajuns la concluzia că ar trebui să intervenim să punem niște fibră optică ca aceste imagini să fie captate direct și la poliția municipiului și eventual la jandarmi", a menționat primarul Cătălin Flutur.

Edilul a mai spus că, dacă se va reuși achiziționarea Casei Ankele din Centrul Vechi, va fi mutată toată activitatea Poliției Locale acolo. 

Cele două zone fierbinți din municipiu vor fi și mai atent supravegheate în perioada următoare și de polițiști.

"Vine căldura. Obișnuiesc să iasă din case, dar ideea este că trebuie să respecte legea, să staționeze civilizat. Din punct de vedere al poliției, vă asigur că vom face tot ceea ce trebuie pentru asigurarea siguranței cetățenilor. Pe undeva am constatat o îmbunătățire a situației din zonă, în a doua parte a anului trecut, feedback-ul a fost dat inclusiv prin discuțiile purtate cu reprezentanții societăților comerciale", a spus și Cătălin Corneanu, împuternicit șef al Poliției Municipiului Botoșani.






 

 

Spune-ne opinia ta