An greu pentru Primăria Botoșani! Ce investiții au fost prinse în proiectul de buget!

"Va fi greu!". Acesta este răspunsul șefilor din Primăria Botoșani la orice întrebare legată de bugetul local pe anul în curs, care va fi aprobat cât de curând.

An greu pentru Primăria Botoșani! Ce investiții au fost prinse în proiectul de buget!

Municipalitatea a făcut public proiectul de buget pe anul 2017. Veniturile totale propuse au fost estimate la 218,7 milioane lei, aceeași sumă fiind și la capitolul cheltuieli. Din impozite și taxe locale, și din taxele speciale, se estimează că se vor încasa 42 de milioane de lei. 

204,2 milioane de lei sunt cheltuielile de funcționare, în timp ce pentru dezvoltare mai rămân foarte puțini bani. 

Potrivit proiectului de buget, la secțiunea investiții pe anul 2017 au fost trecute: Reabilitare şi modernizare străzi în municipiul Botoşani str. Iuliu Maniu, str. Alexandru cel Bun, Drumul Tătarilor etc.; Elaborarea documenraţiilor tehnice aferente cererilor de finanţare privind reabilitarea transportului public local de călători cu tramvaiul; Elaborarea/întocmire cărţi funciare pentru locuinţele ANL ce urmează a fi vândute; Documentaţie tehnică execuţie lucrări de deviere reţele de utilităţi în cadrul obiectivului "Spital municipal de boli cronice si paliative"; Lucrări de reabilitare a liceelor şi şcolilor din municipiu din punct de vedere a securității la incendiu; Reabilitare şi modernizare Teatrul "Mihai Eminescu", Reabilitarea termică în vederea creşterii eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din municipiul Botoşani şi a clădirilor proprietatea Consiliului Local; Executie utilitati locuinte Ansamblu locuinţe Soseaua Iasului; Locuinte sociale cartier ANL Cismea.

De asemenea, în anul 2017 se are în vedere finalizarea lucrărilor la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv "Cornisa" Botoşani și realizarea unui sistem antiincendiu la Stadionul Municipal.

De unde vor veni banii pentru realizarea tuturor acestor investiții? O întrebare la care răspunsul este greu de găsit în acest moment.

Pentru că prioritară va fi acoperirea cheltuielilor de funcționare, dar mai ales plata salariilor, vor fi făcute reduceri de cheltuieli peste tot. 

"Orice ban economist se adună în altă parte. Este foarte clar că fondurile pentru dezvoltare sunt mai mult decât insuficiente. Nu ne putem gândi de a răspunde solicitărilor unor cetățeni care spun că vor extindere rețea gaz sau extinderea iluminatului public, ori asfaltarea străzilor nemodernizate, mai nou, că am rezolvat o parte din utilități. Nu există bani și nu vreau să cădem într-o capcană care ni se întinde în momentul de față. Prima dată am primit niște sarcini fără să ni se dea sursa. S-a spus să mărim salariile cu 20% la toată lumea, și la o parte dintre colegii din asistența socială și domeniul cultural cu 50%. Un efort destul de mare pentru noi, trebuie să respectăm o hotărâre de Guvern, dar nu am primit sursa. Care este capcana pe viitor, că am auzit acum o poveste foarte frumoasă. Anul acesta descurcați-vă, dar de la anul toată cota de IVG o va primi primăria. Este o mare capcană. În atare condiții, respectându-se programul de guvernare pas cu pas, că noi de la anul primim toată cota de IVG, vom încasa mai puțin la IVG decât încasăm în momentul de față. Programul de guvernare spune că salariile sub 2.000 de lei nu vor mai fi impozitate, 70% din salariile din municipiul Botoșani sunt sub 2.000 de lei. Mai mult, salariile peste 2.000 de lei vor fi impozitate cu 10%, și nu cu 16% ca până acum. Tot IVG-ul va însemna mai puțin decât înseamnă astăzi 41.75% ce încasăm noi la ora actuală și e o chestie logică. Eu chiar sunt curios de unde va face țara asta rost de bani să rezolve toate problemele", a precizat primarul Cătălin Flutur.

Municipalitatea este încurcată în ceea ce privește calculele privind bugetul și de unele decizii care trebuie luate la nivel central și care întârzie să apară, în ciuda promisiunior făcute. 

"Primăria respectă niște legi. Pe bună dreptate oamenii își doresc ca orașele să fie dezvoltate, numai că orașele în momentul de față sunt blocate. Iar Botoșaniul are o particularitate, o problemă pe care am ridicat-o și la Adunarea Asociației Muncipiilor, și a fost prezent tot Guvernul, și președinții celor două Camere. Noi am ridicat o serie de probleme și nu am primit răspuns. Au trecut șapte joi de când trebuia să apară hotărârea în ceea ce privește taxa de mediu, opt joi de când trebuia să apară o hotărâre cu ce se întâmplă cu ANL-urile, noi așteptăm partea normativă care să ne dirijeze în acțiuni dar nu s-a întâmplat nimic. Noi facem acest buget cu obligația clară pe care o avem, primul lucru care se plătește sunt salariile, și după aia cheltuielile de funcționare, plecând de la plata iluminatului public, măturatului, ratelor la bănci, dobânzi și abia după aceea putem să ne gândim eventual și la o parte de dezvoltare", a spus Cătălin Flutur.

Cât privește obținerea unor fonduri de la bugetul de stat pentru implementarea unor proiecte de dezvoltare locală, solicitările sunt uriașe în comparație cu fondurile existente. Iar o realitate evidentă este aceea că se vor încasa mai puțini bani la bugetul local, prin scoaterea a 102 taxe.  

"Pe PNDL am depus vreo 30-40 de proiecte, dacă nu mai avem bani de dezvoltare hai să încercăm să accesăm acești bani. Vor fi finanțate 5.000 de proiecte la nivel național, împărțim la 42 de județe, ne ducem la 100 și ceva de proiecte de județ dar fiecare localitate are 6-7 proiecte depuse (...). Va fi greu și trebuie să ne gândim și la gradul de încasare. Noi ne propunem niște sume în buget dar niciodată încasările nu au fost de 100%, ne propunem să încasăm 36 de milioane fonduri proprii din taxe și impozite și încă 5 milioane vin din taxa specială de salubritate, dar nu înseamnă că vom și încasa cele 36 de milioane pe care ni le propunem și sigur nu le vom încasa pentru că prin reducerea celor 102 taxe calculul nostru este că vom încasa din start cu 2,5 milioane de lei mai puțin decât anul trecut", a conchis primarul municipiului Botoșani. 

 

 

Spune-ne opinia ta