Condamnați să trăiască în mizerie: "M-am chinuit 15 ani să îmi vând apartamentul" - FOTO

De zeci de ani, zonele din municipiul Botoșani cu cea mai mare rată de infracționalitate sunt Centrul Vechi și Parcul Tineretului. Dintre acestea, cea din urmă reprezintă o conviețuire forțată dintre români și rromi, sondată, nu de puține ori, cu scandaluri, atacuri de noapte, amenințări și ură, neputință, saturare, toate într-un mediu de-a dreptul apăsător. Unul dintre fenomenele bizare care au loc aici este împingerea șanselor de a se muta a locatarilor până aproape de imposibil, dar și o devalorizare greu de egalat a tot ce înseamnă "acasă".

O senzație de neliniște se face simțită încă de la primii pași făcuți în cartierul Parcului Tineretului. Blocurile vechi, cu urme de arsură, geamurile sparte, bucățile de zid care lipsesc, gunoiul care invadează orice cotlon, elemente asezonate însă de ritmuri de manele și de țipete, contravin oricărei idei de civilizație, de viețuire laolaltă a două etnii, de pace.

Conflictele dintre români și rromi sau numai între cei din urmă continuă să oripileze întregul județ. Cartierul este cunoscut pentru ilegalitățile cărora, parcă, le poartă amprenta și sugestia, la modul fizic, dar și metafizic. Românii din zonă și-au format o strategie comună pentru a se simți ceva mai în siguranță: evitarea disputelor, chiar dacă dreptatea ar fi de partea lor.

"Eu stau aici de douăzeci de ani. Dacă nu te legi cu nimic de cei care stau în ghetouri, e totul bine, fără probleme. Dar dacă îi spui cuiva ceva, ei se adună mai mulți și o să îți pară rău. Așa că, chiar dacă sunt multe care nu ne convin, ne vedem de treaba noastră. De exemplu, eu am mașina în stradă și, dacă le spun ceva, mă tem să nu o spargă până dimineață. Așa că evităm, nu e atât de rău. La mine în bloc este o familie de țigani cu care nu prea am probleme. Eh, mai dau ei petreceri câteodată, dar asta este", relatează Claudia, o locatară din zonă.

Totuși, o duminică obișnuită, fără motive de sărbătoare, în lumea unor locuitori rromi, se petrece în contraste, în lumini și umbre, în mestecat semințe printre mașini de lux și gunoi.


Mizeria și mirosul greu de suportat, scandalurile, șicanările permanente din partea unor rromi, senzația de pericol fac aproape imposibilă vânzarea sau închirierea vreunui imobil din Parcul Tineretului. De aceea, majoritatea proprietarilor aproape înjumătățesc prețurile, urmărind mai mult să plece din cartier, decât să obțină suma corespunzătoare valorii a ceea ce vând.

Neculai a pus spre vânzare, acum câteva zile, un apartament de 3 camere, semidecomandat, aflat la etajul al doilea. Contactat telefonic, bărbatul spune că e dispus să mai lase din prețul de 22 de mii de euro, că apartamentul nu necesită renovare, este utilat, încercând și să accentueze că "zona ne e așa rea cum pare". Realitatea este, însă, alta.

"Aici sunt și apartamente rele tare. La multe sunt uși care duc din stradă direct în sufragerie. Asta e cea mai rea zonă din oraș, noaptea nu prea poți dormi. Iar poliția nici nu te mai bagă în seamă, îs sătui. M-am chinuit 15 ani să îmi vând apartamentul. Nu l-a luat nimeni, așa că a venit fata mea și s-a mutat, până la urmă, în el", povestește mai mult în șoaptă G., locatar.

"Într-adevăr, sunt mari probleme cu zona Parcului Tineretului, în ceea ce privește vânzările. Clienții care trec pragul agenției îmi spun din start că exclud această zonă, care e văzută, din păcate, ca un mare ghetou al orașului. Și pentru că nu există cerere, nu putem nici să ne asumăm o ofertă. Tocmai de aceea, cine are de vândut un imobiliar în Parcul Tineretului trebuie să se descurce pe cont propriu. Agențiile din Botoșani refuză, în general, preluarea imobilului și operarea acțiunii de vânzare. Așa ajunge un apartament de acolo să fie foarte ieftin, dar să rămână tot nevândut", explică Ana Maria Atitienei, expert în imobiliare. Drept exemplu, completează expertul în imobiliare, "pe Săvenilor avem un apartament cu două camere și o suprafață de 60 metri pătrați, foarte bun. Asta înseamnă 660 euro pe metru pătrat, dar nu se vinde din cauza "zonei". Dacă acest apartament ar fi fost în altă zonă, ar fi valorat cel puțin 700-800 euro/mp".

Nu sunt exagerate plângerile locuitorilor români din Parcului Tineretului în ceea ce privește senzația de permanent pericol, permanentă urmărire. Cu cât distanța de ghetourile propriu-zise se diminuează, cu atât se impune o conștiință a faptului că, dacă nu ești de al lor, nu ești binevenit.

"Blocul turn", așa cum este cunoscut, poartă în interior însemne ciudate ale unei așa-zise mafii, calcule cu valențe anatomice obscene, cifre cu mesaje doar de autori înțelese. "Dacă chemi poliția, o să îți pară rău. Că ei, pe urmă, te au în vizor", este principiul de viețuire a celor revoltați, dar damnați să trăiască aici.

 

 

Spune-ne opinia ta