Scandal de la salariile poliţiştilor locali. "Parcă nu am curajul să îi fac proşti în faţă..."

Salariile angajaţilor de la Poliţia Locală Botoşani au stârnit discuţii aprinse în şedinţa ordinară a Consiliului Local de luni.

Scandal de la salariile poliţiştilor locali. "Parcă nu am curajul să îi fac proşti în faţă..."

Peste 20 de poliţişti locali, care au spus că se află în timpul liber, deşi purtau uniforme, au fost prezenţi în sala de şedinţe pentru a susţine noile salarii care au crescut considerabil. Şi asta deoarece există două variante de salarizare, una propusă de primar, iar cea de-a doua de conducerea Poliţiei Locale, după discuţiile cu sindicatul din instituţie.

Variantă propusă de cei de la Poliţia Locală a fost evidentă mai favorabilă iar de aici au pornit toate discuţiile.

“Pe proiectul de hotărâre apar două variante de grilă la Poliţia Locală. Am venit să susţinem grila propusă de conducerea Poliţiei Locale care îndeplineşte principiile legii şi prodeceurile în ceea ce priveşte consultarea sindicatelor şi cu care am fost de acord”, a spus reprezentantul Sindicatului Şoimul.

Un alt poliţist local a arătat că salariile colegilor săi ar trebui să fie la acelaşi nivel cu ale angajaţilor din aparatul propriu al primarului, susţinând că poliţiştii locali lucrează în condiţii mult mai grele.

“Nu ştiu dacă angajaţii de la resurse umane lucrează sâmbătă, duminica, în noaptea de Revelion şi de asta noi luăm şi acea normă de hrană. Dacă rămânem cu acea normă de hrană, cu indicele propus de domnul primar, dacă ajungem la salariul pe care îl au ceilalţi angajaţi ai primăriei din aparatul de specialitate”, a spus poliţistul local.

Viceprimarul Cosmin Andrei a susţinut varianta propusă de Poliţia Locală pentru creşterea salariilor, spunând că prin majorarea acestora s-a ajuns la un nivel decent.  

“Susţin amendamentul propus de colegi, care este şi cel legal, a fost îndeplinită procedura consultării sindicatelor. Vreau să vă spun care este mărirea de salarii între cele două variante, vorbim de 129 de lei. Despre această sumă discutăm, cu un impact total de 165.000 de lei, raportat la măririle votate pentru aparatul propriu, un procent de 7% Poliţia Locală. O Poliţie Locală pe care eu am coordonat-o în trecut, îi cunosc activitatea dincolo de reproşurile care îi sunt aduse, pe care le aduc şi eu în ceea ce priveşte unele comportamente. De fiecare dată când am apelat au fost foarte receptivi, am făcut multe evenimente cu ei, pe ploaie, pe vânt, s-au luptat pentru acea normă de hrană dar nu le dă siguranţa că vor avea salariile în viitor asigurate la nivelul pe care îl au astăzi, pentru că depinde de bugetul Consiliului Local. Trebuie să ridicaţi standardele domnilor de la Poliţia Locală la ceea ce aşteaptă cetăţenii de la dvs., pentru că aveţi şi reproşuri privind comportamentul. Nu de asta nu se dezvoltă oraşul că mai primesc colegii 100 de lei în plus la salariu”, a spus viceprimarul Cosmin Andrei.

În replică, primarul Cătălin Flutur a venit cu exemple concrete arătând că salariile cresc cu 740 de lei, şi nicidecum doar cu suma avansată de Andrei. Spre exemplu un angajat care avea în februarie un salariu de bază de 2.741 de lei va avea acum 3.481 lei. Edilul a spus că noile reglementări legislative privind salarizarea au fost prost gândite.

“Aţi dat mai mult la alţii decât la ceilalţi. Stimaţi colegi de la Poliţia Locală, vreau să vă transmit un mesaj, dvs. spuneţi că pe frig pe ploaie, de Paşti, Crăciun, trebuie să asiguraţi paza şi liniştea publică. Nu vă supăraţi, dar voi v-aţi ales meseria aceasta. Pregătirea dvs. profesională nu v-a permis să mergeţi în altă parte, cei mai mulţi aveţi doar liceul, v-aţi ales o meserie, sunteţi angajaţi cu o fişă a postului şi aţi ales să faceţi lucrul acesta, cum au ales şi cei la la poliţia municipală, judeţeană. Nu punem problema că dvs. staţi de Paşti, cineva trebuie să stea. Şi vă rog să vă faceţi ca şi până acum. Oricum principiile legii au fost călcate în picioare în momentul de faţă. Trebuie să mergeţi la muncă să faceţi ce aveţi în fişa postului poate şi mai bine decât acum”, a precizat primarul Cătălin Flutur.

Remarcile acestuia privind pregătirea profesională a poliţiştilor locali l-au deranjat pe viceprimarul Cosmin Andrei.

“Sunt consternat de ceea ce aţi spus, când erau toţi în sală nu aţi avut curajul să le spuneţi. Am reproşuri la adresa Poliţiei Locale dar parcă nu am curajul să îi fac proşti pe faţă. I-aţi jignit foarte tare şi îmi pare foarte rău”, a afirmat Andrei.

Vizibil enervat, Flutur i-a spus: “Dvs.aţi fost de acord să faceţi această propunere în condiţiile în care când am discutat aţi spus că nu sunteţi de acord, noi doi, şi între timp v-ai schimbat opţiunea. Aţi spus că şi aşa nu fac nimic la Poliţia Locală, că nu sunteţi de acord la PSD, şi în şedinţa de dimineaţă s-au schimbat. De ce?”.

Viceprimarul Cosmin Andrei a negat că ar fi purtat o astfel de discuţie.

“Nu am spus niciodată că PSD-ul nu este de acord pentru că nu îmi permit să vorbesc în numele PSD, mă consult cu colegii mei şi luăm cele mai bune decizii. Acum au nişte salarii decente şi să îi acuzaţi că s-au făcut poliţişti locali că nu au alte variante. Avem nevoie şi de poliţişti locali”, a conchis Cosmin Andrei.

Într-un final salariile poliţiştilor locali au fost aprobate în varianta propusă de conducerea Poliţiei Locale, lefurile crescând cu peste 700 de lei.

 

 

Spune-ne opinia ta