Monument istoric interzis vizitatorilor! Nici taxiurile nu mai intră din cauza gropilor de pe străzile neasfaltate FOTO, VIDEO
BOTOSANI

Cât ar putea costa asfaltarea a câtorva sute de metri de stradă? Un milion de lei? Cam cât o cincime din subvenţia alocată de municipalitate transportului în comun pentru pensionari şi elevi? Cam cât o zecime din subvenţia la termie pe o iarnă?

Monument istoric interzis vizitatorilor! Nici taxiurile nu mai intră din cauza gropilor de pe străzile neasfaltate FOTO, VIDEO

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Astfel de calcule putem face în momentul în care avem un segment de câteva sute de metri de stradă, în municipiul Botoşani, care nu a văzut asfalt de foarte mulţi ani.

Situaţia ne-a fost adusă la cunoştinţă de un cititor al Ştiri.Botoşani.Ro care ne-a relatat o întâmplare petrecută în prima zi de Paşte. "O doamnă a vrut să ia un taxi să ajungă pe Crinilor şi a fost refuzată de doi taximetrişti, pe motiv că îşi strică maşinile dacă circulă pe acolo. A rămas doamna în drum, pentru că nici taximetriştii nu pot fi obligaţi să preia o comandă dacă îşi depreciază obiectul muncii", explica botoşăneanul.

Informaţia este confirmată şi de taximetrişti. "Pur şi simplu parcă eşti în barcă, aşa te simţi. Sunt nişte găuri în stradă, ceva de speriat, strada plină de praf. Când plouă e jale, nu sesizezi gropile până nu bagi roata în ele. Astfel de curse nu merită. Ca să nu spun că e la fel de rău pe Grigore Antipa, Popa Şapcă a mai fost reparată cât de cât", explică unul dintre aceştia.

Reporterii Ştiri.Botoşani.Ro au ajuns pe strada Crinilor şi au făcut un experiment, filmare din exteriorul autoturismului şi din interior. Ce a ieşit, vedeţi aici:



Mai "amuzanţi" au fost muncitorii de la Urban Serv ce călătoreau în bena autospecialei şi cărora le săltau căciulile din cauza gropilor. Oamenii din cartier râd amar când sunt întrebaţi de asfalt sau de repararea drumului.

"Eu plătesc impozit pe casă şi teren de 400 de lei, că am şi o bucată de grădină. Ca mine sunt mai mulţi vecini. Nici nu mai sper să văd vreodată străduţa asta asfaltată", spune un botoşănean care locuieşte pe Crinilor. O altă botoşăneancă spune că de regulă, înaintea sărbătorilor de Paşti, segmentul de drum se repara. "Mai trecea autogrederul, mai puneau bitum în gropile mari, dar anul ăsta nu au ajuns cu reparaţiile. Nu putem chema pe nimeni în vizită pentru că e greu de ajuns (în timpul discuţiei, un taximetru îşi fac apariţia pe stradă, stârnind nori de praf). Săracul taximetrist, cred că o fi nou în meserie, nu ştia unde ajunge", crede femeia.

Musafirii ca musafirii, dar la câteva zeci de metri de strada Crinilor se găseşte un monument istoric unic: Biserica Lipovenească "Naşterea Maicii Domnului", de o rară frumuseţe şi însemnătate pentru comunitatea lipovenească din zonă. Recomandat pe majoritatea site-urilor de turism ca fiind obiectiv de vizitat, monumentul este privat de vizitatorii care se împiedică la propriu în gropile de pe străzile din jur. Pentru că soarta Străzii Crinilor o împart alte opt- nouă străzi din cartier, singura asfaltată fiind Popa Şapcă.

"În opinia mea, cea mai simplă soluţie şi la îndemâna municipalităţii era includerea segmentului despre care vorbim în strada Popa Şapcă, astfel încât să beneficieze de reabilitare şi schimbarea denumirii străzii în cărţile de identitate a cinci- şase familii. Aşa se făcea legătura cu strada Carmen Sylva. În prezent, Popa Şapcă este o stradă asfaltată între opt sau nouă străzi neasfaltate- Grigore Antipa, Hasnaş, Sălciilor, întreaga stradă Crinilor-, şi asta numai datorită comunităţii ruşilor lipoveni. Ori nu s-au gândit, ori nu au vrut să schimbe denumirea, nu ştiu de ce, dar s-ar fi făcut astfel legătura dintre Carmen Sylva şi restul cartierului lipovenesc", spune un alt botoşănean ce locuieşte în zonă.

Ce spun autorităţile municipiului? Că strada va fi reabilitată, având la dispoziţie două variante. "Strada Crinilor este o stradă împietruită unde se intervine anual pentru a fi reprofilată şi se completează cu balast. Ea este prinsă în program pentru luna iunie pentru reprofilare dar avem şi un proiect de asfaltare, proiect care este trimis la Ministerul Dezvoltării în vederea finanţării prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală a asfaltării. Dacă ni se aprobă finanţarea, trebuie reactualizat proiectul şi apoi se va scoate la licitaţie execuţia lucrărilor. Sperăm să avem veşti bune de la Guvern astfel încât să o putem asfalta", spune viceprimarul Marian Murariu, cu nota că se referă la întreaga stradă a Crinilor.

Potrivit oficialului, după fiecare iarnă apar probleme pe străzile împietruite, după ce umezeala şi traficul le afectează, fapt ce impune intervenţii cel puţin anuale.

Rămâne totuşi întrebarea: de ce mai avem străzi împietruite în municipiul- reşedinţă de judeţ în anul 2017? De ce avem astfel de străzi distruse, în condiţiile în care nu putem da vina nici măcar pe lucrările de alimentare cu apă şi canalizare? Poate anii următori ne vor da şi răspunsurile.









 

 

Spune-ne opinia ta