Milioane de euro vor fi băgate în modernizarea transportului cu tramvaiul din Botoșani

Tramavaiele vor rămâne în continuare mijloacele de transport cu care se va asigura transportul local în comun în municipiul Botoșani, reabilitarea infrastructurii ce ține de această zonă fiind cel mai mare proiect ce va fi derulat de municipalitate pe noul exercițiu financiar.

Potrivit primarului Cătălin Flutur, din cele 32 de milioane de euro alocate municipiului Botoșani de la Uniunea Europeană, 26 de milioane de euro vor fi folosiți pentru modernizarea transportului local cu tramvaie.

În ciuda numeroaselor cirtici venite din partea botoșănenilor care nu sunt de acord cu acest gen de transport în comun, primarul susține că banii primiți de la Uniunea Europeană nu pot fi folosiți pentru un altfel de transport, fiind cu destinație clară. 

"Cea mai mare sumă, că pentru asta este făcută această axă din POR, din cele 32 de milioane de euro pe care i-am accesat se va duce înspre modernizarea transportului local din municipiul Botoșani. Am văzut o serie de păreri, opinii, dar trebuie să fac câteva precizări importante. Banii sunt dați de Uniunea Europeană. Am văzut multe păreri la un moment dat, domni care spuneau că "din banii mei, eu nu mai vreau tramvaie ci vreau troleibuz sau autobuz". Banii nu sunt ai municipalității, accesăm fonduri europene iar regula este foarte clară cine are tramvai face tramvai, cine are troleibuz face troleibuz. 90% din ghidurile care au apărut pentru acest POR vorbesc despre tramvai ca fiind singurul care nu produce poluare pentru că sensul programului în sine este de a elimina poluarea nu de a rezolva problemele transportului local. În momentul în care noi am făcut planul de mobilitate durabilă, strategia de dezvoltare urbană, am luat în calcul doar tramvaiul pentru că asta era obligația din ghiduri, să fi vrut să facem altceva trebuia să facem cu banii noștri", a explicat primarul Cătălin Flutur.

Proiectul va consta în reabilitarea în totalitate a căii de rulare a tramvaiului, partea de infrastructură, achiziționarea materialului rulant, respectiv tramvaiele, rezolvarea părții de infrastructură a depoului, cu tot ce înseamnă buclele de întoarcere.

De asemenea, vor trebuie dezvoltate soluții alternative de transport, punându-se accent pe transportul nemotorizat. Primarul Cătălin Flutur a precizat că se are în vedere amenajarea unor noi piste de biciclete și a unor alei pietonale. 
 

 

Spune-ne opinia ta