Traditii si obiceiuri de Craciun

Traditii si obiceiuri de Craciun
Sunt locuri in tara unde traditia Craciunului este pastrata cu sfintenie, iar sarbatoarea are un farmec aparte. Oamenii de la sate au obiceiuri specifice. De aceea, de Craciun ies la iveala traditii si superstitii de care multi dintre noi n-au auzit niciodata.

Atat Ajunul cat si ziua de Craciun sunt pline de semnificatii dar si de traditii. In unele zone, pana in seara de ajun, gospodarii isi strang de prin sat toate lucrurile pe care le-au dat cu imprumut. In Ajun de Craciun, cetele de colindatori merg din poarta in poarta si vestesc venirea pe lume a Pruncului Iisus. Ei sunt insotiti de tineri mascati despre care se crede ca au darul de a alunga spiritele rele. Se spune ca cei care nu ii primesc vor avea un an sarac.

Traditia este pastrata cu sfintenie si transmisa din generatie in generatie. In ajun de Craciun nu se da nimic cu imprumut pentru ca cei care iau cu imprumut fac asta numai ca sa aiba noroc la furtisaguri anul viitor. Traditia spune ca cei care dau lucruri din casa, alunga norocul din camin.

In unele sate, in vasul cu apa, in care familia se spala, se pun nuci, ca oamenii sa fie sanatosi peste an.

Daca in unele sate, fetele isi pun sub fereastra bucate pentru a-si putea vedea ursitul, in altele gospodinele fierb pentru masa de Craciun din toate felurile de bucate, pentru a avea un an imbelsugat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
132

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
213

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
96

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...