Tendinte in dezvoltarea sistemelor alternative de plata

Tendinte in dezvoltarea sistemelor alternative de plata

Cresterea numarului de utilizatori de produse si servicii e-Commerce a obligat furnizorii de servicii financiare sa-si simplifice tehnologiile de plata pentru a veni in sprijinul consumatorilor. Acest lucru presupune schimbarea, dezvoltarea si adaptarea tehnologiilor implicate in facilitarea si acceptarea platilor online.

Cu doar cativa ani in urma, cardurile fara contact, portofelele electronice si alte modaliatati de plata disponibile astazi pareau scenarii de science fiction. Desi aceste sisteme au castigat lent in popularitate, ele au devenit o parte integranta din cotidian. Acest lucru s-a intamplat dupa ce imbunatatirile sistemelor alternative de plata au avut ca rezultat tehnologii mai simple, usor de utilizat si mai sigure.

Sectorul solutiilor de plata asteapta schimbari semnificative. Pe masura ce volumul tranzactiilor cu metode alternative creste, platile cu carduri de credit si debit pierd din ponderea in piata. Se estimeaza ca 50% din platile online la nivel global se efectueaza cu metode alternative de plata cum ar fi e-Wallets (Neteller, WebMoney, Skrill), aplicatii mobile (ApplePay, SamsungPay), cartele preplatite etc.

Tendinta este data de faptul ca beneficiarii prefera sa utilizeze dispozitive mobile pentru cumparaturi online. Telefoanele mobile si tabletele au devenit preferatele acestora pentru plati efectuate cand nu sunt acasa. In consecinta, sistemele alternative de plata au fost adaptate tehnologiei mobile, garantand un proces de plata rapid, aproape instantaneu. Aceastea au acum si facilitati suplimentare cum ar fi urmarirea echilibrului, a cheltuielilor si chiar a promotiilor de vanzari.

Un domeniu in care aceste tehnologii au prins foarte bine este iGaming-ul online. Din pacate, utilizarea acestor metode de plata a fost insotita de fraude, o parte inseparabila a sistemului platilor. Suma totala a pierderilor in 2017 este de aproximativ 100 de milioane de dolari, pentru 2018 anticipandu-se ca aceasta va ajunge la 120 de milioane. Acest lucru a determinat operatorii care accepta aceste metode de plata sa investeasca in solutii pentru prevenirea fraudelor, in special in tehnologii care se bazeaza pe inteligenta artificiala. Utilizarea instrumentelor de invatare automata permite mentinerea unui echilibru intre identificarea falsurilor pozitive (clienti buni identificati ca fraudatori) si falsurile negative (fraudatori identificati drept clienti buni). Cele mai bune cazinouri online din Romania accepta metode alternative de plata cum ar fi Skrill, Neteller sau PaysafeCard. Ca parte a procesului de verificare a identitatii ele folosesc credit cardurile sau debit cardurile.

La nivel global sunt companii care isi promoveaza propriile metode alternative de plata. Lider in domeniu, Starbucks  foloseste smartphone-urile pentru a oferi reduceri clientilor sai. Toate magazinele Starbucks au terminale de plata care accepta plati mobile fara contact. De un real succes se bucura si folosirea cartelelor preplatite. Beneficiind de colaborarea Visa, Starbucks ofera bonusuri suplimentare clientilor fideli. Unele raportari ale companiei mentioneaza suma de 1,2 miliarde de dolari introdusa in carduri de loialitate in primul trimestru din 2016.

Lantul de fast-food McDonalds ofera clientilor din anumite zone posibilitatea de a plati prin intermediul dispozitivelor mobile sau a portofelelor electronice.

Airbnb accepta o gama larga de dispozitive si sisteme de plata pentru a  pune la dispozitia clientilor sai o platforma viabila prin care sa gaseasca si sa rezerve cazare oriunde in lume. Compania accepta sisteme de plata traditionale, dar si alternative, inclusiv ApplePay si SamsungPay, si ia in considerare posibilitatea de a accepta plati utilizand tehnologii de tip blockchain (cryptomonede).

Dat fiind interesul crescand pentru tehnologiile noi si avansate din partea consumatorilor e-Commerce, companiile incearca sa profite de noi piete si sa-si pastreze clientii introducand servicii si produse inovatoare.

 

Spune-ne opinia ta