ATENȚIE! Nu toți angajații cu studii superioare primesc un salariu minim de 2.350 de lei. Ce condiții trebuie să îndeplinească!

Ordonanta de urgenta prin care a fost adoptat salariul minim garantat in plata valabil incepand cu 1 ianuarie 2019 a fost publicata in Monitorul Oficial. Actul normativ reglementeaza salariul minim brut corespunzator unei luni de munca cu program normal, in medie de 167,333 ore.

Salariul se stabileste diferentiat, astfel:

a) Suma de 2.080 lei pentru persoanele ce nu au studii superioare;
b) Suma de 2.350 lei pentru persoanele incadrate in functii ce impun nivel de studii superioare, iar aceste persoane inregistreaza o vechime in campul muncii in domeniul respectiv de minim 1 an.

De aici, venim cu urmatoarele observatii:

* Daca o persoana a absolvit o facultate si are o vechime in campul muncii mai mare de 1 an, nu beneficiaza in mod automat de un salariu minim brut de 2.350 lei, daca este incadrata in alta activitate decat domeniul in care a absolvit studiile superioare.

De exemplu: O persoana este inginer, a absolvit Facultatea de Constructii si efectueaza activitate de marketing - clienti, intr-un departament de ofertare. Pentru aceasta situatie, nu este impus salariul minim majorat.

* Din analiza textului normativ, observam faptul ca functia prestata trebuie sa impuna obligatia de a avea studii superioare.

De exemplu: Daca intr-un birou de contabilitate, pentru functia de contabil se solicita, conform Clasificatiei ocupatiilor din Romania, studii medii, iar aceasta functie este realizata de un economist absolvent de studii superioare, nici in aceasta situatie nu este impus salariul minim majorat.

* Tot din analiza temeiului normativ, observam ca salariul minim majorat reprezinta o exceptie aplicata doar pentru plata acelor persoane cu vechime mai mare de 1 an, pentru care functia presupune studii superioare. Acest lucru inseamna ca pentru alte obligatii legale, generate de utilizarea salariului minim, aceste obligatii se vor raporta la suma de 2.080 lei.

* In acest context, daca nu se va schimba Codul Fiscal, contributiile la asigurarile sociale - pensii si sanatate, datorate de persoane fizice pentru venituri de natura extrasalariala in anul 2019, se vor determina prin aplicarea cotelor si procedurilor existente la suma de 2.080 lei.

* Legiuitorul utilizeaza sintagma "salariu minim garantat in plata existent la data depunerii Declaratiei unice", iar daca depunerea declaratiei se va face pana la o noua modificare a salariului minim, atunci aceste asigurari sociale, cand se datoreaza, se vor raporta la suma de 2.080 lei. Continuarea pe Ziare.com...

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Anul școlar 2025-2026. Apare o nouă specializare în structura unor licee!

astăzi, 16:37

Anul școlar 2025-2026 va aduce schimbări semnificative în toate liceele pedagogice. Mai exact, fiecare liceu de profil va avea cel puțin o clasă a IX-a cu specializarea d...

INVITATUL DE LA ȘTIRI: Constantin Iftime aduce la Botoșani ”Eseul carnivor”

astăzi, 16:00

Scriitor și jurnalist născut în Zlătunoaia, trăitor în București, cu popas gazetăresc în Botoșanii anilor 90, apoi în Iași și București, Constantin Iftime trasează p...

Apel la solidaritate: Petronela, o fetiță de doar nouă ani din Botoșani, are nevoie de ajutorul semenilor!

astăzi, 15:40

Poate cineva, din IASI, să viziteze și să ducă mâncare caldă și cele necesare, unei fetițe de 9 ani , din comuna Sulița, județul Botoşani, cu dizabilități și cu multe...