Taranii isi vor putea vinde produsele doar cu acordul Autoritatii Sanitar-Veterinare!

Taranii isi vor putea vinde produsele doar cu acordul Autoritatii Sanitar-Veterinare!
Micii producatori vor putea, de la 1 ianuarie 2009, sa vanda direct produsele alimentare de origine animala precum carne, peste, oua si lapte in piete, targuri sau expozitii, la nivel national, doar daca se vor inregistra la autoritatea sanitara veterinara.

Ordinul 301 al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) privind inregistrarea activitatilor de vanzare directa a produselor alimentare de origine animala trebuia sa intre in vigoare, initial, la 1 ianuarie 2007, insa micii producatori au primit mai multe derogari pentru a putea sa isi inregistreze activitatea si sa respecte normele sanitar-veterinare.

Potrivit noului proiect de ordin, care va abroga vechiul act normativ odata ce va intra in vigoare, inregistrarea micilor producatori este obligatorie incepand cu 1 ianuarie 2009.

"Am pus pe site-ul institutiei ultimele modificari ale ordinului, iar saptamana viitorare vom avea discutii cu patronatele din industria alimentara asupra proiectului, pentru a putea sa il trimitem apoi spre aprobare", a declarat vineri, agentiei MEDIAFAX, presedintele ANSVSA, Radu Roatis.

Potrivit lui Roatis, intrarea in vigoare a noului ordin a fost amanata mai mult timp, pentru a permite infiintarea directiei de produse traditionale si ecologice si a avea acest tip de produse in evidenta institutiei. Proiectul prevede vanzarea directa a produselor primare de origine animala la targuri, piete, expozitii, sarbatori religioase sau alte evenimente publice, in anumite cantitati stabilite in functie de tipul alimentelor.

Astfel, taranii pot vinde lapte crud, conform cotei de lapte care le este alocata, pana la 300 de kilograme de peste proaspat capturat in mare sau 50 de kilograme de peste de apa dulce in cazul unui singur transport, carne de pasare de la ferme cu pana la 2.000 de capete si oua provenind de la ferme de cel mult 50 de gaini. Roatis a spus ca exista mici producatori care au incheiat deja procedurile necesare pentru a putea face vanzare directa.

"Avem deja, numai in judetul Brasov, sase-sapte stane de oi care au facut procedurile ce tin de sanatate si trasabilitate si care s-au inregistrat", a mai spus Roatis.

Micilor producatori li se va interzice vanzarea directa daca autoritatea veterinara constata neindeplinirea conditiilor sanitar veterinare, in urma a doua controale consecutive sau in urma sesizarii consumatorului, pana la remedierea deficientelor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
137

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
225

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
98

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...