Sute de botoşăneni au participat, joi, la slujba de la Mănăstirea Zosin-FOTO

Sute de botoşăneni au participat, joi, la slujba de la Mănăstirea Zosin-FOTO
Slujba Sfintei Liturghii, savarsita in curtea Manastirii Zosin, a fost oficiata de un sobor de preoti si diaconi, condus de parintele arhim. Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi, delegat de Inaltpreasfintitul Parinte Teofan din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

De asemenea, la slujba au participat si maicile starete de la manastirile Camarzani (Suceava) si Miclauseni (Iasi). Printre credinciosii prezenti s-a numărat si omul de afaceri Vcitor Mihalachi, unul dintre ctitorii noii Manastiri Zosin, a carui firma a si construit edificiile lacasului de cult.

“Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu sa ajungem si anul acesta la aceasta sfanta zi de praznuire a mutarii Preasfintei Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoare de la pamant la cer, de la moarte la viata, si pentru toate aceste daruri, de care ne-am invrednicit, in aceasta sfanta si aleasa zi, se cuvine sa-I multumim, in primul rand, Bunului Dumnezeu. Si acest act de multumire s-a desavarsit, in primul rand, prin sfanta si dumnezeiasca Liturghie, pentru ca cuvantul euharistie in limba greaca inseamna multumire. Si de aceea noi, astazi, prin Sfanta Liturghie, i-am multumit Prea Bunului Dumnezeu si totodata ne-am invrednicit sa dobandim si sa primim in sufletele noastre harul Preasfantului Duh, care s-a pogorat in chip desavarsit si care a sfintit sfintele taine si care ne-a sfintit si pe noi, toti cei care am venit, cu mic cu mare, sa sarbatorim si sa praznuim pe Maica Domnului. Multe sunt de spus, multe s-au spus si inca multe se vor spune, si niciodata nu va fi suficient, orice cuvant si orice predica s-ar spune, nu cred ca vor fi suficiente sau vor fi indestule ca sa o descrie si sa o cinsteasca, cum se cuvine, pe Maica Domnului. Pentru ca Maica Domnului, atunci cand a fost ridicata cu trupul la cer, a fost recunoscuta de toate puterile ceresti, ca fiind imparateasa cerului si a pamantului, si stapana tuturor credinciosilor. De aceea este mare ziua de astazi si este mare lucru ca noi credinciosii, adevaratii credinciosi, sa nu uitam niciodata ca fara sprijinul Maicii Domnului si fara mijlocirile ei permanente, cred ca Bunul Dumnezeu de mult si-ar fi intors fata de la noi. Dar pentru ca o avem pe Maica Domnului mijlocitoare, Bunul Dumnezeu intotdeauna trece cu vederea greselile noastre, pacatele noastre, neputintele noastre si ne ajuta, si ne iarta, indiferent cat de mult i-am suparat si cat de mult i-am gresit. In chip desavarsit sau in chip primordial, i-am multumit Bunului Dumnezeu pentru aceste daruri de care ne-am invrednicit si pentru marele dar de care ne-am invrednicit suntem cu totii astazi la aceasta sfanta praznuire. Ma uit la dumneavoastra si va vad, asa cum spunea parintele Ioanichie Balan, ca suntem cu totii ca o prescura care ne-am adunat pe potirul sau pe discul Sfintei noastre Biserici pentru a-i aduce jertfa, de lauda si de multumire, lui Dumnezeu.", a spus protos. Teodosie, staretul Manastirii Zosin.

Dupa slujba, o parte dintre credinciosi au fost invitati la masa pregatita in cortul din spatele cladirii staretiei, unde au fost serviti cu peste, sarmale, cas, chiftele, cozonac, iar pentru ceilalti au fost facute pachete, care au fost impartite la poarta manastirii.

















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
133

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
101

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
273

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...