Șoferii prinși băuți la volan, lăsați să conducă în continuare dacă își montează pe mașină un alcooltest special - proiect

Soferul va fi obligat sa sufle in Alcool-Stop, o fiola electronica, cuplata la sistemul electric al autoturismului. Daca dispozitivul detecteaza alcool, motorul nu porneste.

Șoferii prinși băuți la volan, lăsați să conducă în continuare dacă își montează pe mașină un alcooltest special - proiect

Șoferii care sunt prinsi bauti la volan ar putea conduce din nou, incepand chiar de a doua zi, daca sunt de acord sa isi monteze pe masina un alcooltest special. Alcooltestul ar urma sa blocheze motorul masinii in cazul in care depisteaza alcool la sofer.

Potrivit proiectului pentru modificarea si completarea OUG 195/2002, soferii depistati sub influenta alcoolului si-ar putea pastra dreptul de a conduce, daca sunt de acord sa isi monteze pe masina acest dispozitiv.

Initiatorii propunerii, 28 la numar, sustin ca, desi in Romania mor, in fiecare an, zeci de oameni in accidente rutiere din cauza consumului de alcool, in acest domeniu "Codul Rutier este mai permisiv".

Astfel, acestia propun ca un sofer prins baut la volan sa primeasca drept sanctiune, in anumite situatii, restrictionarea dreptului de a conduce. Mai exact, soferii au voie sa conduca in continuare doar daca isi monteaza pe masina un dispozitiv denumit in proiect "Alcool-Stop".

Soferul va fi obligat sa sufle in Alcool-Stop, o fiola electronica, cuplata la sistemul electric al autoturismului. Daca dispozitivul detecteaza alcool, motorul nu porneste.

Desi specialistii in domeniu spun ca initiativa este una buna, ei subliniaza ca sistemul poate fi inselat cu usurinta, daca in locul soferului sufla in dispozitiv o persoana care nu a consumat alcool.

De asemenea, initiatorii mai propun ca in cazul in care soferii sunt depistati cu o anumita alcoolemie sa nu le mai fie ridicat permisul de conducere, ci sa le fie restrictionat dreptul de a conduce timp de 6 luni. Adica timp de 6 luni sunt obligati sa sufle in Alcool-Stop inainte de a conduce.

Totusi, soferii care nu respecta perioada de restrictionare si obligatia de a-si monta dispozitivul, deci se urca oricum la volan dupa ce au consumat alcool, risca pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

Dintre cei 28 de initiatori, 9 sunt de la USR, 8 din PSD, 4 din PNL, 3 ALDE, trei sunt independenti, iar unul este din PMP. sursa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

România incredibilă: Parapeții de pe Transalpina au rămas fără catadioptri în 12 ore de la montare!

Joi, 15 Noiembrie 2018
645

Infrastructura din România are multe probleme, iar furtul este una dintre ele. La doar 12 ore de la montajul de catadioptri pe parapeții de pe Transalpina, angajații Secției Drumuri Naționale Tâ...

Bani din Ungaria în fotbalul românesc. Valeriu Iftime: "Acolo se depășesc limitele!"

Joi, 15 Noiembrie 2018
435

Guvernul de la Budapesta finanţează cu peste 6 milioane de euro echipele Sepsi OSK şi Csikszereda. Valeriu Iftime, patronul celor de la FC Botoșani, a comentat situația, spunând că ia...

Claudia Chiraș, actriță: "Spun cu mâna pe inimă că iubesc România"

Luni, 12 Noiembrie 2018
907

Drum. Claudia Chiraș, actriță. De unde vine Claudia și unde vrea ea să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format acrița de astăzi?Vin din Boto...