Seara pomenilor electorale: Deputatii au votat solicitarea Sanitas. Salariile angajatilor CNAS cresc cu 25 la sută. Salariile din educatie cresc cu 15 la sută!

Seara pomenilor electorale: Deputatii au votat solicitarea Sanitas. Salariile angajatilor CNAS cresc cu 25 la sută. Salariile din educatie cresc cu 15 la sută!

   hotnews.ro

Deputatii din comisiile de munca si de buget au adoptat luni un amendament la OUG 20 privind salarizarea prin care sporurile personalului tehnic medical se calculeaza prin raportare la salariul de baza si nu la cel din 2009, asa cum solicitasera sindicatele prin greva generala declansata luni.

Ministrul Muncii Dragos Pislaru a atras atentia ca impactul bugetar acest amendament este de 1,125 miliarde lei, in timp ce un secretar de stat in ministerul Muncii a avertizat ca se deschide "cutia Pandorei".

Liberalii din comisii au parasit sala in semn de protest, invocand faptul ca PSD vrea sa "cumpere voturi", astfel ca amendamentul a fost adoptat in unanimitate de cei de la PSD si UDMR, in ciuda faptului ca Pislaru a insistat asupra impactului bugetar. Practic, ultimele doua ore si jumatate de dezbateri au fost fara opozitie la PSD in lipsa reprezentantilor PNL. 

O alta modificare votata luni de comisie este cea prin care salariile angajatilor din Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cresc cu 25% incepand cu 1 decembrie 2016. 

De asemenea, s-a votat o crestere de 15% a salariilor personalului din invatamant - care cuprinde personalul didactic, nededidactic si auxiliar - de la 1 ianuarie 2017 fata de nivelul celor din decembrie 2016.

In plus, s-au majorat cu 15% si salariile celor din asistenta sociala. 

Ministrul Muncii a afirmat in sedinta ca toate modificarile adoptate depasesc "cel mai negru scenariu" al sau privind impactul bugetar. "Ati adoptat un pachet cheie, intreaga arhitectura (pentru legea salarizarii unitare - n.r.) s-a defazat, dumneavoastra trebuie sa le aplicati de la 1 ianuarie 2017, va urez succes". 

Ulterior, Pislaru precizeaza ca a calculat un impact bugetar preliminar numai al amendamentelor votate - undeva intre 3 si 4 mld lei: "Pe langa cei de 2,6 mld ai ordonantei 20, undeva intre 3 si 4 mld doar prin ce ati pus aici pe masa. Puteti sa le adoptati maine si va doresc succes. Evident, un premiu Nobel pentru cel care o sa  faca deficitul bugetar." Citeste mai departe...
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
305

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
518

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
153

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...