SANATATE - Semne care te trimit la medic!

SANATATE - Semne care te trimit la medic!
Recunoaşterea primelor semne de boală este folositoare atât omului, pentru că realizează că se întâmplă ceva anormal cu starea lui de sănătate, cât şi medicului, în stabilirea diagnosticului.

Pacientul, prin faptul că îşi cunoaşte cel mai bine organismul, poate observa din timp anumite semne şi, adresându-se medicului, boala poate fi diagnosticată într-o fază incipientă şi mult mai uşor de tratat.

Unele din aceste semne sunt subiective, nu se văd, dar sunt simţite de bolnav: indispoziţie, dureri, ameţeli, lipsa poftei de mâncare, greaţă, iar altele sunt obiective şi se constată prin examinarea fizică a pacientului sau cu aparatura medicală.

Cel mai frecvent simptom pentru care pacientul se adresează medicului este durerea. Aceasta poate avea diferite localizări, iar intensitatea şi durata sunt foarte variate, neputându-se pune un diagnostic numai după acest simptom.

De cele mai multe ori, când durerea este suportabilă, pacientul foloseşte calmante pentru combaterea acesteia, însă, dacă aceasta nu încetează sau chiar creşte în intensitate, se recomandă consult medical.

Febra reprezintă creşterea temparaturii corporale peste valorile normale şi însoţeşte, de obicei, bolile infecţioase. În general, febra apare brusc şi este însoţită uneori de frisoane (tremurături). Datorită sensibilităţii tactile diferite, recomandăm ca măsurarea temperaturii să se efectueze cu ajutorul unui termometru.

O altă particularitate o reprezintă faptul că persoanele în vârstă şi copiii mici pot să nu dezvolte febra, chiar şi în cursul unei boli infecţioase.

Ameţeala sau vertijul se caracterizează prin pierderea echilibrului şi senzaţia de rotire, fie a persoanei în cauză, fie a obiectelor din jurul ei, urmată de clătinare şi, uneori, cădere. Frecvent, ameţeala asociază greaţa şi vărsăturile.

La persoanele sănătoase, ameţeala poate apărea în următoarele situaţii: în timpul sarcinii, la ridicarea bruscă din pat sau de pe scaun, mai ales la persoane cu tensiune arterială mică (hipotensive), în timpul călătoriei cu maşina, avionul sau vaporul, după oboseala prelungită sau în cazul purtării de ochelari cu dioptrii nepotrivite.

Ameţelile apărute în afara acestor situaţii trebuiesc considerate patologice şi consultat de urgenţă medicul.

Toate aceste semne trebuiesc considerate ca o alarmă emisă de organism, care avertizează necesitatea luării de măsuri pentu a menţine starea de sănătate. (dr. Violeta Cristea)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
18

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
80

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
159

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...