SANATATE: Secrete pentru dinti albi

SANATATE: Secrete pentru dinti albi
Spalatul pe dinti dimineata si seara, precum si tratamentele cosmetice curata dantura ingalbenita. Dintii isi pierd culoarea frumoasa din cauza fumatului, a consumului de cafea si a sucurilor prea colorate. Inaintarea in varsta este si ea o cauza a deteriorarii smaltului.

Kiturile pentru acasa, stripurile si anumite paste de dinti pot ajuta totusi dantura sa redobandeasca o culoare frumoasa. Mult mai eficiente sunt insa tratamentele facute la stomatolog. Acestea va pot deschide culoarea dintilor cu mai mult de o nuanta, spun specialistii.

Mai bine albiti dintii la stomatolog decat acasa

Kiturile pentru acasa pot reface culoarea dintilor patati de fructe ori ingalbeniti de la prea multa cafea si tutun. Este vorba despre niste geluri care contin peroxizi, substante care elibereaza oxigen si actioneaza in profunzime. Unele sunt ca niste gutiere ce trebuie purtate seara, cel putin jumatate de ora, timp de o saptamana.

Pastele de dinti abrazive sunt si ele o solutie de albire. Spre deosebire de kiturile pentru acasa, acestea schimba foarte putin culoarea danturii. Remediile invechite, precum sarea, pot fi aplicate, insa fara prea mare succes.

Sarea poate sa curete, dar nu va albi dintii, sugereaza medicul Tania Tucana, de la Clinica Dentexpo din Bucuresti.

Un tratament facut acasa nu va fi insa la fel de eficient precum unul executat in cabinet. Pentru o dantura alba si stralucitoare, cum vedeti in filme, aveti nevoie de ajutorul medicului.

Concentratia de substanta din kiturile pentru acasa nu este foarte mare, fiindca exista riscul sa va ardeti gingiile, asa ca nici rezultatele nu vor fi extraordinare. Dintii se vor deschide doar cu o nuanta, precizeaza Tania Tucana.

Preturi intre 600 si 1.500 de lei

In cabinetul medicului stomatolog, prima etapa pentru curatarea dintilor consta in detartraj si periaj. Apoi, specialistul va aplica o procedura ce presupune curatarea cu pudra de bicarbonat de calciu si, in cele din urma, va lustrui suprafata dentara. Mai exista, de asemenea, si tratamente de albire pe baza de ultrasunete.

Sunt cam zece tipuri de metode care se pot aplica in cabinete. Impreuna cu pacientul alegem unul potrivit danturii si problemelor sale, explica medicul. Preturile tratamenteleor de albire variaza intre 600 si 1.500 de lei si trebuie repetate o data la 4-5 ani. Periodic, puteti face insa sedinte de intretinere.

Folositi ata dentara macar o data pe zi

Inainte sa ajungeti la proceduri de albire a dintilor este bine sa invatati cum sa va protejati dantura. Specialistii spun ca spalatul pe dinti, cel putin dimineata si seara, este cel mai important pentru a preveni patarea lor. Mai mult decat orice, conteaza igiena personala.

De asemenea, este bine sa folositi ata dentara macar o data pe zi. Mai mult, este bine sa evitati bauturile care contin numerosi coloranti artificiali, precum si alimentele care pateaza (dudele, fructele de padure etc.).

Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntati la fructe ori la bauturi care va fac placere (exemplu: vinul rosu, ceaiul negru), ci ca trebuie sa va spalati dantura dupa ce consumati astfel de produse. Bauturile energizante, folosite la salile de sport, sunt si ele periculoase pentru dinti. Consumati-le ocazional. De asemenea, nu este indicat sa beti sucurile de fructe cu paiul.

sursa: evz

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
366

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
641

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
185

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...