Salariații se vor bucura de o nouă minivacanță săptămâna viitoare!

Salariații se vor bucura de o nouă minivacanță săptămâna viitoare!
Finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie vor aduce un weekend prelungit pentru salariații cu program obișnuit de lucru, cei care se vor bucura de timp liber atât joia viitoare, de Sfântul Andrei, cât și vinerea viitoare,în prima zi din decembrie, când e Ziua Națională a României. Totuși, anumite persoane vor fi nevoie să lucreze în cele două zile de sărbătoare națională, astfel că acestea vor avea dreptul la compensații legale.
 
Potrivit Codului muncii, adică actul normativ care stabilește lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală, angajații cu program obișnuit (luni-vineri) beneficiază de zile libere legale atât pe 30 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Andrei, cât și pe 1 decembrie, Ziua Națională a României.
 
În acest an, cele două zile libere vor pica joia și vinerea, ceea ce înseamnă că salariații se vor bucura de un weekend prelungit, de patru zile, care va începe joia viitoare și se va încheia duminică.
 
Totuși, acestea nu vor fi și ultimele zile din 2017 în care salariații se vor bucura de timp liber, în condițiile în care prima și a doua zi de Crăciun, 25 și 26 decembrie, vor pica lunea și marțea.
 
Angajatorul este cel care trebuie să acorde zilele libere, iar actul normativ amintit prevede posibilitatea stabilirii, prin intermediul contractului colectiv de muncă, a altor zile libere, în afară de cele prevăzute de lege. Important de știut este că atât liberele legale, cât și eventualele libere stabilite prin contractul colectiv nu pot fi incluse în durata concediului anual de odihnă.
 
Compensațiile acordate celor ce muncesc în zilele libere legale
 
Potrivit Codului muncii, anumite categorii de salariați trebuie să se prezinte la lucru chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, însă recompensarea acestora este obligatorie.
 
Astfel, persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală. De asemenea, Codul muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.
 
De menționat este și că angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
 
Pentru munca prestată în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, angajații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive întemeiate nu se pot acorda zile libere, salariații au dreptul la un spor de minimum 100% din salariul de bază (corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru).
 
Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele de sărbătoare legală sau care nu acordă compensațiile amintite celor care lucrează în aceste zile pot fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...