Rosia Montana, la un pas de EXPLOATARE. Toate ministerele si-au dat acceptul

Rosia Montana, la un pas de EXPLOATARE. Toate ministerele si-au dat acceptul
Toate ministerele implicate in Comisia de Analiza Tehnica a proiectului Rosia Montana si-au dat aviz favorabil pentru inceperea exploatarii, iar la Mediu se redacteaza, in prezent, Avizul Integrat care ofera temeiul pentru ca Guvernul sa emita o Hotarare care sa permita inceperea operatiunilor.
 
"S-au luat punctele de vedere asupra proiectului de la toti actorii implicati. Toate au fost favorabile, toate adresele au consemnat ca toate conditiile cerute de statul roman au fost indeplinite. De facto, Rosia Montana e gata. Se redacteaza documentul Avizului Integrat de Mediu si se semneaza in comun de toate ministerele si agentiile implicate. Imediat dupa aceea, se emite Hotararea de Guvern care legifereaza proiectul", a precizat un oficial apropiat discutiilor, potrivit economica.net.
 
Totul ar trebui sa devina oficial in doar cateva saptamani, dupa emiterea Avizului. Procedura presupune ca  Agentia Nationala pentru Resurse Minerale sa semneze cu investitorul un act aditional la acordul de concesiune pe care corporatia canadiana Gabriel Resources deja il detine, acesta fiind ultimul aviz necesar pentru a se emite legea si incepe lucrarile.
 
Dan Sova, Ministrul Marilor Proiecte, in "curtea" caruia a fost mutat proiectul Rosia Montana, nu stie nimic despre evolutia acestui proiect. "E la Mediu, acolo trebuie sa intrebati. Noi nu avem niciun reprezentant in Comisia de Analiza Tehnica", a spus ministrul.
 
Gabriel Resources, compania care detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation, ar urma sa extraga 300 de tone de aur si 1.600 tone de argint in urmatorii 20 ani de la mina Rosia Montana, unde se estimeaza ca s-ar gasi cele mai mari depozite de aur din Uniunea Europeana. Peste 50% din veniturile anticipate ale Proiectului Rosia Montana vor ramane in Romania. Conform unui studiu realizat de Oxford Policy Management in anul 2010, impactul potential, direct si indirect, al proiectului Rosia Montana in economia Romaniei este de 19 miliarde de dolari. In timp ce procentajul pentru stat reprezinta atat impozite, taxe, redevente, dividende, forta de munca, furnizori locali si nationali, in castigul Gabriel Resources intra doar dividendele nete.
 
Potrivit expertilor din cadrul Agentiei Nationale de Resurse Minerale, costurile redeschiderii minelor si exploatarilor abandonate de stat sau care au fost conservate sunt foarte mari, iar statul nu-si permite in momentul de fata o asemenea investitie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
96

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
183

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
89

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...