Reducerea riscurilor seismice: botoşănenii trebuie să-şi expertizeze blocurile!
BOTOSANI

Reducerea riscurilor seismice: botoşănenii trebuie să-şi expertizeze blocurile!
Doi ani: atât au la dispoziţie botoşănenii care locuiesc în blocuri construite înainte de 1978 să expertizeze tehnic structurile de rezistenţă ale acestor construcţii.

Asociaţiile de proprietari primesc în aceste zile notificări din partea municipalităţii, prin care li se aduce la cunoştinţă obligaţia pe care o au în privinţa măsurilor de reducere a riscului seismic al construcţiilor existente. "Reducerea riscului seismic al contrucţiilor constituie o acţiune complexă, de interes naţional, în contextul atenuării efectelor unui potenţial dezastru provocat de cutremure şi cuprinde măsuri de intervenţie la construcţiile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice, degradări sau avarieri", după cum se arată în notificare.

Viceprimarul Cosmin Andrei spune că obligativitatea privind expertizarea tehnică rezidă în Ordonanţa Guvernului 20 din ianuarie 1994 republicată. "La articolul 2, aliniatul 4 se arată că proprietarii şi, după caz, administratorii spaţiilor publice cu altă destinaţie, situate la parterul şi, după caz, la subsolul şi/ sau la alte niveluri ale construcţiilor cu destinaţia de locuinţă multietajată, cu peste P plus trei etaje, construite înainte de anul 1978, au obligaţia să acţioneze proporţional, în solidar cu proprietarii locuinţelor şi cu asociaţia de proprietari, pentru expertizarea tehnică a structurii de rezistenţă a întregii construcţii", spune Cosmin Andrei.

Cum aflăm când este contruit blocul? Din cartea tehnică a imobilului. În cazul în care aceasta nu mai există, poate fi refăcută. "La noi în asociaţie toate scările de bloc sunt construite înainte de 1978, astfel că toţi vom contribui pentru expertizarea construcţiilor. Sperăm însă că această expertiză nu va costa prea mult şi că se va dovedi justificată", spune reprezentantul unei asociaţii botoşănene.

Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Botoşani, în 1975, în judeţ s-au construit 1.855 de clădiri, în 1976- 877 de clădiri, iar în 1977- 814 clădiri. Datele existente mai arată că numai în municipiul Botoşani, între anii 1971- 1980, s-au construit 781 de clădiri rezidenţiale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
296

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
511

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
150

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...