Raluca Turcan, botoșăneanca din Guvernul României: 100 de milioane de euro pentru sectorul cultural românesc

Raluca Turcan, botoșăneanca din Guvernul României: 100 de milioane de euro pentru sectorul cultural românesc

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a anunţat miercuri că a fost decisă implemetarea unei scheme de ajutor de stat în valoare de 100 de milioane de euro, sub forma unor granturi, pentru domeniului cultural-artistic din România.

„Am făcut o evaluare în piaţă, am discutat cu artişti şi oameni de cultură, am identificat problemele cu care s-au confruntat în această perioadă şi am găsit următoarea soluţie: o schemă de ajutor de stat cu un buget estimat de 100 de milioane de euro. Schema funcţionează sub formă de granturi şi vine să completeze măsurile pe care le-am luat deja în beneficiul celor care activează în acest domeniu”, a declarat Raluca Turcan.

Memorandumul cu privire la schema de ajutor de stat este prezentat în şedinţa de Guvern iar de această sumă vor beneficia sectorul independent, organizatorii de evenimente culturale şi festivaluri de muzică, librăriile şi editurile.

Practic, vor putea solicita fonduri organizaţiile non-guvernamentale şi societăţile comerciale din domeniul cultural.

„Există două tipuri de granturi: microgranturi, cu o valoare fixă de 4.000 de euro, şi granturi variabile, raportate fie la vânzarea de carte din anul 2019 sau la numărul de bilete comercializate în anul 2019, cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar”, a mai adăugat Turcan.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat pentru susţinerea sectorului cultural sunt entităţi de drept privat care au avut activitate în ultimii 2 ani în artele spectacolului, artele vizuale, patrimoniu, carte, audiovizual şi educaţie culturală.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Puterea exemplului: Raed Arafat se va vaccina împotriva Covid - 19 în direct

astăzi, 14:39
108

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că se va vaccina live, dacă acest lucru va crește încrederea în rândul populației, precizând că este nevoie ca măcar 60-70 la su...

Majorarea pensiilor cu 40%, amânată până după alegerile parlamentare

astăzi, 13:47
100

Curtea Constituțională a amânat, miercuri, o decizie privind majorarea pensiilor cu 40%. Ședința în care va fi luată o decizie a fost programată pentru data de 13 ianuarie, după ale...

Avocatul Poporului, botoșăneanca Renate Weber, cere Ministerului Educației să redeschidă școlile

astăzi, 12:37
188

Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. ...