"Siguranţa nu e un joc de noroc", campanie derulată de E.ON România şi IGSU

"Siguranţa nu e un joc de noroc", campanie derulată de E.ON România şi IGSU
Prin intermediul campaniei naţionale de informare RISC. Siguranţa NU e un joc de noroc!“ I.G.S.U şi E.ON România atrag atenţia asupra pericolelor reprezentate de coşurile de fum necurăţate. 

Circa 4.200 de incendii la locuinţe, soldate cu pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi omeneşti, s-au produs în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie. Aproximativ 44% din aceste incidente grave au avut drept cauză exploatarea coşurilor de fum neizolate corespunzător faţă de elemente combustibile, neetanşate sau necurăţate, precum şi improvizaţiile la mijloacele de încălzire şi instalaţiile electrice.  

Necurăţarea coşurilor de fum şi a canalelor de evacuare a gazelor arse este cauza cea mai frecventă a producerii intoxicaţiilor şi asfixierilor cu monoxid de carbon.

Al doilea an al parteneriatului Împreună pentru siguranţă, derulat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) şi E.ON România, a debutat cu o nouă campanie naţională de informare şi conştientizare a populaţiei: RISC. Siguranţa NU e un joc de noroc!“.

Aceasta îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra riscurilor majore la care cetăţenii se expun atunci când exploatează coşuri de fum neprotejate faţă de elementele combustibile, neetanşate sau necurăţate, aparate electrice defecte sau improvizate, precum şi în cazul utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire care funcţionează pe bază de gaz sau alte tipuri de combustibil. Statisticile I.G.S.U. evidenţiază faptul că, din cele aproximativ 4.200 de incendii produse în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2013, un număr de 1.760 au avut la origine cauzele menţionate mai sus.

Chiar dacă numărul total al incendiilor la locuinţe este mai scăzut faţă de perioada similară a anului trecut, ponderea cauzelor de tipul celor enumerate se menţine la un nivel ridicat şi, din acest motiv, noua campanie de informare îşi propune nu doar să contribuie la reducerea numărului de incidente, ci şi să schimbe, în timp, atitudinea şi comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie.

Anual, sute de persoane îşi pierd viaţa în incendii, intoxicate cu monoxid de carbon sau ca urmare a exploziilor. Prioritatea instituţiei noastre este implementarea celor mai bune practici şi proceduri în vederea creşterii nivelului de siguranţă a celor în slujba cărora suntem necondiţionat – cetăţenii şi bunurile acestora. Am convingerea că alături de partenerul E.ON România vom reuşi să ne atingem obiectivul propus, acela de a reduce numărul incidentelor cauzate de nerespectarea regulilor în utilizarea diferitelor forme de energie, a declarat General Ion Burlui, Inspector General al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.). Potrivit statisticilor I.G.S.U., în urma incendiilor la locuinţe produse în primele zece luni ale acestui an au rezultat 476 de victime, dintre care 132 şi-au pierdut viaţa.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, în cele 4.978 de incendii produse au fost rănite 413 persoane, iar 168 dintre acestea au decedat.

Cel mai mare pericol al utilizării necorespunzătoare a gazelor naturale îl constituie monoxidul de carbon, mai ales în timpul sezonului rece, odată cu punerea în funcţiune a instalaţiilor de încălzire. Deoarece siguranţa consumatorilor reprezintă pentru noi o continuă preocupare, E.ON România împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă au demarat, recent, o nouă campanie comună de informare, plecând de la ideea că prevenirea unor cazuri grave este la îndemâna fiecărui consumator cu condiţia respectării regulilor de siguranţă, a declarat Frank Hajdinjak, Director General al E.ON România.

Campania, popularizată prin intermediul mass-media, vizează cu prioritate mesaje care insistă pe importanţa reparării, izolării termice şi curăţării periodice a coşurilor de fum mai ales în perioada de utilizare intensă a mijloacelor de încălzire, de cel puţin două ori pe an, o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece şi numai cu firme sau persoane fizice autorizate.

Demersul este înscris în seria de acţiuni dezvoltate şi implementate în cadrul campaniei “R.I.S.C.- Renunţă. Improvizaţiile sunt Catastrofale!
, iniţiată de cei doi parteneri în urmă cu un an (mai multe detalii pe www.risc.info.ro).


Comunicat de presă



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD-iștii din Botoșani și-au depus candidaturile pentru Primărie și Consiliu Local! Cosmin Andrei: „Mi-au cerut să candidez în continuare” (foto, video)

astăzi, 18:49
13

Cosmin Andrei, primarul în funcție al municipiului Botoșani, și-a depus candidatura pentru Primăria Botoșani. Tot astăzi a fost depusă și lista de candidați pentru consilieri municipali...

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
36

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
367

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...