"Mihaita" confirmat. Nichita a semnat, dar nu a turnat (prea mult) la Secu!

"Mihaita" confirmat. Nichita a semnat, dar nu a turnat (prea mult) la Secu!

 GHEORGHE NICHITA, presedinte interimar PSD Botosani  newsiasi

Primarul Gheorghe Nichita a primit de la CNSAS adeverinta care atesta ca nu a fost "lucrator/colaborator" al Securitatii. Dar Nichita a semnat un angajament cu Securitatea, sub numele de cod MIHAI.

In perioada 27.03.1978 - 17.01.1983, potrivit dosarului studiat la CNSAS, Gheorghe Nichita a avut sarcini "de informare", unele in scris, catre ofiterul Securitatii. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a emis adeverinta de ne-colaborator al Securitatii pe data de 5 martie, fiind inregistrata pe 10 martie 2009.

Relatia lui Nichita cu Securitatea

Gheorghe Nichita este titularul dosarului fond retea nr. R 1688, fiind recrutat pe 27 martie 1978. Scopul: "supravegherea informativa a studentilor romani din anul 2 de la Facultatea de Hidrotehnica". Actualul primar al Iasului, pe atunci student, a semnat ANGAJAMENT cu Securitatea, sub numele conspirativ de MIHAI. "In dosar nu exista documente care sa ateste transmiterea de informatii Securitatii de catre domnul Nichita Gheorghe", se arata in adeverinta CNSAS. Ce a scris ofiterul in dosar Potrivit insemnarilor ofiterului, Nichita i-a spus acestuia "unele aspecte privind comportarea, relatiile si preocuparile studentilor C.C., Z.A. si M.J, aspecte consemnate in scris".

Acelasi ofiter a consemnat in dosar ca, dupa ce Nichita a terminat facultatea, "a continuat munca de informare". Totusi, intr-o nota de analiza din 30 noiembrie 1980, securistii se plingeau de faptul ca Nichita nu le era prea util.

"A fost reinstruit ca ofiter, dar se pare ca nu prea are calitati informative, deoarece posibilitati ar avea". Securistii au mai scris in dosar si ca Gheorghe Nichita le-au furnizat, in anul 1980, prea putine note informative.

Mihai iese din retea in 1983

Ofiterii de legatura au discutat cu Nichita in 1983, reprosindu-i din nou ca le furnizeaza prea putine note informative. "A refuzat sa mai colaboreze in continuare", se explica in dosar motivul pentru care Gheorghe Nichita a fost "abandonat" din retea pe 17 ianuarie 1983.

Nichita: Am semnat si am discutat fara sa stiu ca sint ofiteri de Securitate

"Nu am ascuns niciodata faptul ca mi-am depus dosarul la Scoala de Ofiteri de Securitate. Se intampla la sfarsitul clasei a XII-a, eram copil, dar, desi mi s-a facut dosar de inscriere, am fost respins. M-au cautat (ofiterii Securitatii - n.r.) apoi, cand eram la facultate, si mi s-a spus ca nu exista nicio problema in cazul dosarului meu, dar ca trebuie sa semnez, nici nu mai stiu, o adeverinta, un angajament. Ceea ce au scris mai departe ofiterii de la Securitate in dosarul meu nu stiu. Cu unii am purtat discutii amicale, fara sa stiu ca sunt ofiteri", a declarat primarul Gheorghe Nichita, citat de Flacara Iasului.

"Am vazut si eu aceasta nota publicata pe site-ul CNSAS. Multe lucruri sunt, insa, neadevarate, cum ar fi ca as fi lucrat vreodata la Vaslui. Stiu doar ca, la un moment dat, mi-au pierdut urma si nu m-au mai cautat. Am sa cer si eu dosarul sa vad ce au trecut acolo. Oricum, important este ca s-a adeverit ca nu am colaborat cu Securitatea, fapt aratat si in respectiva nota de constatare", a mai spus Gheorghe Nichita, citat de acelasi ziar.

Scandalul Mihaita, din campania electorala

Primele informatii despre o posibila legatura a lui Gheorghe Nichita cu Securitatea au aparut in campania electorala din vara lui 2008. Dan Carlan, candidat atunci la presedintia Consiliului Judetean Iasi, a sustinut ca atit Nichita, cit si Constantin Simirad au colaborat cu Securitatea.

"Gheorghe Nichita a fost informator al Securitatii sub numele conspirativ "Mihai", iar Constantin Simirad figureaza intr-un dosar de retea", declara pe 29 mai 2008 Dan Carlan.

Sursa: NewsIasi

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
79

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
70

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...

PSD-iștii din Botoșani și-au depus candidaturile pentru Primărie și Consiliu Local! Cosmin Andrei: „Mi-au cerut să candidez în continuare” (foto, video)

astăzi, 18:49
155

Cosmin Andrei, primarul în funcție al municipiului Botoșani, și-a depus candidatura pentru Primăria Botoșani. Tot astăzi a fost depusă și lista de candidați pentru consilieri municipali...