Propunerea unui parlamentar: program de 10 ore pe zi, weekend de TREI zile!

Propunerea unui parlamentar: program de 10 ore pe zi, weekend de TREI zile!
Un parlamentar propune ca weekendul sa aiba trei zile, iar in restul saptamanii, angajatii sa lucreze 10 ore pe zi. Patronatele se opun si precizeaza ca productivitatea muncii la noi este si asa scazuta, comparativ cu statele Uniunii Europene.
 
Senatorul liberal Marius Nicoara ar vrea ca saptamana sa fie formata din patru zile lucratoare si trei libere. Pentru asta cere modificarea Codului Muncii, relatează ŞtirileProTV.

Marius Nicoara, senator PNL: "Este vorba despre un articol prin care spun ca se poate, la intelegere intre patron si angajat, sa se lucreze 10 ore timp de patru zile".

Parlamentarul sustine ca unii angajati vor mai mult timp liber.

Marius Nicoara, senator PNL: "Cei care au trei zile libere se duc in mini-vacante, la munte, la mare, la restaurante, in sali de jocuri... si se cheltuiesc bani. Multi considera ca in trei zile organismul uman se odihneste mult mai bine si poate sa reia o noua saptamana"

Daca modele de inspiratie in legislatia europeana nu prea gasim, alesul nostru s-a inspirat probabil din programul de lucru din parlamentul nostru. Oficial, senatorii si deputatii lucreaza la Bucuresti doar patru zile pe saptamana. In realitate, unii ajung luni dupa-amiaza la munca si pleaca in teritoriu, miercuri, in jurul pranzului.

Daca parerile oamenilor sunt impartite, patronatele din Romania se opun ideii.

Cristian Parvan, Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania: "Cum se poate face si cat ar costa in plus, ca locuri de munca care trebuie sa acopere in activitatile care nu isi permit sa-si opreasca activitate? Masura este o inovatie, dar nu are niciun fundament. Deocamdata, problema pe care o avem in Romania este ca nu producem".

Propunerea legislativa vine in contextul in care Europa cauta solutii pentru eficienta angajatilor. Potrivit unui studiu Eurofound, Romania se afla pe primul loc in Uniune la numarul de ore lucrate saptamanal. Dar, la productivitate, ocupa locul 23 din 28 de state. In plus, specialistii spun ca randamentul angajatilor scade pe masura ce lucreaza mai mult de opt ore pe zi. Spre exemplu, in Suedia, patronii le-au facut angajatilor program de sase ore, iar acum se felicita pentru ca au inregistrat cresteri de profit.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
53

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...

PSD-iștii din Botoșani și-au depus candidaturile pentru Primărie și Consiliu Local! Cosmin Andrei: „Mi-au cerut să candidez în continuare” (foto, video)

astăzi, 18:49
116

Cosmin Andrei, primarul în funcție al municipiului Botoșani, și-a depus candidatura pentru Primăria Botoșani. Tot astăzi a fost depusă și lista de candidați pentru consilieri municipali...