Problema deșeurilor: Primarul Cătălin Flutur a răbufnit! "Este cumva o chestie dirijată? Cineva face ping-pong cu noi"

Problema deșeurilor: Primarul Cătălin Flutur a răbufnit! "Este cumva o chestie dirijată? Cineva face ping-pong cu noi"
Nici aprobarea tarifelor pentru depozitarea gunoiului colectat din municipiul Botoșani de către societatea Urban Serv nu permite operatorului de salubritate să depoziteze deșeurile la Stăuceni!

În debutul ședinței extraordinare de Consiliul Local directorul Urban Serv, Simion Drelciuc, i-a informat pe cei din Executivul Primăriei și consilierii locali că în cursul zilei de miercuri firma care administrează depozitul ecologic, Diasil, impune noi condiții în contractul ce ar urma să fie încheiat cu Urban Serv.

Unele dintre acestea sunt catalogate ca fiind "aberante" de către cei de la Urban Serv, care stau cu mașinile pline cu gunoi la poarta depozitului ecologic.

"Urban Serv a făcut toate demersurile necesare pentru a putea semna un contract avantajos atât pentru autoritatea publică, cât și pentru operator. După cinci runde de discuții și obiecțiuni la contractul transmis de către operatorul Diasil, cel care administrează depozitul de la Stăuceni, a venit forma finală spre semnare. Mașinile sunt blocate la intrare, nu sunt primite. Operatorul dorește în primul rând ca, contravaloarea scrisorii de garanție de 390.000 de lei să o punem într-un cont la dispoziția operatorului Diasil, în termen de 30 de zile să reîntregim această sumă cu altă formă de garanție, dar cu cash colateral constituirii de 595.817 lei. În plus, ne obligă să suportăm în baza unei OUG din 2011 dobânda interbancară la care se adaugă penalități în situația în care nu plătim facturi în termen de 30 de zile. Cel mai periculos este faptul că ne obligăm să asigurăm lunar cantitatea estimată prin caietul de sarcini emis de Consiliul Județean, autoritatea contractantă, la depozitul de la Stăuceni. Dacă am rezolvat în acest moment problema tarifului a apărut problema accesului pe depozit. Suntem iar în impas în acest moment. Mașinile Urban Serv nu sunt primite", a precizat directorul Urban Serv.

Simion Drelciuc a spus că a încercat să poarte o discuție și cu cei de la Consiliul Județean, dar factorii de decizie din cadrul acestei instituții nu au fost de găsit.

Vizibil enervat de cele relatate de directorul societății de salubritate, primarul Cătălin Flutur a afirmat că s-a ajuns în această situație în urma unei Hotărâri luată "pe genunchi" de Consiliul Județean în ceea ce privește depozitul de la Stăuceni. 

"Noi vorbim de o cantitate estimată și asumată eventual printr-un preț, dar este estimată. Dacă eu nu pot să fac 9.000 de tone de deșeuri, nu pot, că nu aruncă cetățenii din Botoșani aceste deșeuri, ce se întâmplă? Mi se pare clar un abuz. Văd o inconsecvență clară a acestui operator și v-am întrebat dacă nu ar fi mai bine să punem în ședința de AGA pe două luni și ați spus că este suficient 390.000 de lei. Acum s-au întors. Nu mă mir, că am văzut și la o instituție a statului care s-a întors de la o discuție inițială, Agenția pentru Protecția Mediului, și nu mă miră că s-a făcut o Hotărâre la Consiliul Județean, o hotărâre pe care noi încercăm la municipiu să o respectăm, dar va fi atacată pentru că nu a respectat transparența decizională. Este o Horâre luată pe genunchi pentru a respecta un termen de 1 septembrie, nerealist. Mă gândeam că în ședința de îndată de astăzi votăm Hotărârea și când se termină ședința mai apare ceva, ca să ne spuneți că nu știu cine s-a mai hotărât în ultima jumătate de oră să facă ping-pong cu noi la Consiliul Local. Operatorul invocă niște lucruri din master plan, din Hotărârea de Consiliu Județean", a spus primarul Cătălin Flutur.

Edilul l-a întrebat pe Drelciuc ce s-ar fi întâmplat dacă societatea pe care o conduce ar fi câștigat licitația pentru administrarea depozitului de la Stăuceni.

"Dacă întâmplarea făcea și câștigați dvs. licitația cum ați fi procedat? Erați fix în situația unui operator care avea un contract cu Consiliul Județean. Dvs. erați cu sufletul în două: să fiți mai domni cu noi, că îmi spuneți că ăștia nu sunt domni cu noi, sau erați un operator care respecta un contract cu Consiliul Județean. Oameni buni ați ofertat un caiet de sarcini, un contract, știați toate problemele astea, puteați pregăti și Consiliul Local. Ați făcut adrese nenumărate la Consiliul Local pentru a lua în calcul lucrurile acestea, dar din diverse motive nu s-au luat și le intuim cu toții care sunt. Ați făcut o hârtie prin care ați spus că dacă nu ne hotărâm Urban Serv-ul nu mai culege gunoiul din Botoșani. Este o hârtie care sună a șantaj. Suntem într-un moment în care încercăm să îndeplinim toate pretențiile, poate normale și legale ale unui operator care a câștigat. Ce să mai facem oameni buni să vă primească mașinile pe rampă? Acest operator nu a încercat nicio secundă să poarte discuții cu Consiliul Local, cu Primăria. Dintr-odată se întorc toți. Este cumva o chestie dirijată?", a mai spus primarul.

Întrucât problema gunoiului nu a fost rezolvată nici miercuri, în cursul zilei de joi cei din conducerea Urban Serv se vor întâlni pentru a identifica soluții pentru a putea duce la îndeplinire cerințele cerute pentru a putea depozita pe rampa de la Stăuceni, urmând a fi chemați la discuții și cei care administrează depozitul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
311

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
536

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
158

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...