Pregătiri pentru concursul directorilor de școli! Când ar putea avea loc!

Pregătiri pentru concursul directorilor de școli! Când ar putea avea loc!
Proiectul metodologiei de organizare și desfășurare a concursului pentru directorii și directorii adjuncți ai unităților de învățământ a fost creionat, în baza consultărilor care au avut loc la nivelul comisiei constitută în acest sens la Ministerul Educației. O formă finală a acestui proiect va fi elaborată după ce vor mai fi purtate o serie de discuții cu sindicatele din educație.

Potrivit proiectului, concursul pentru conducătorii unităților de învățământ ar urma să aibă loc fie în perioada martie-aprilie, fie în luna octombrie, a fiecărui an.

Noua metodologie aduce și unele modificări, în sensul în care din comisiile de concurs pot face parte și reprezentanți ai școlii și ai autorităților publice locale.

În urma consultărilor cu sindicatele și cu cadrele didactice care au dorit să se implice s-a elaborat o primă formă a proiectului pentru desfășurarea concursului de director și director adjunct, și s-a cerut din nou o consultare la nivel redus, cu sindicatele. Ne bucură că o parte dintre propunerile noastre se regăsesc în această metodologie(...) Printre prevederi este aceea că directorii nu pot avea pe perioada exercitării mandatului funcții de conducere în cadrul unui partid politic, concursul pentru ocuparea funcțiilor se desfășoară cu o comisie care cuprinde un inspector general adjunct, de obicei cel care răspunde de management, patru persoane desemnate de unitatea școlară pentru care se dă concurs, dintre care doi profesori și doi reprezentanți au autorităților publice, la concurs pot asista președintele comitetului de părinți, al elevilor, a precizat Iuliana Nacu, președintele Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SIP) Botoșani.

Liderul SIP consideră că un concurs unic pentru funcțiile de directori de școli ar fi imposibil de organizat, în condițiile în care sunt unități de învățământ care au specificul lor. 

În prezent, numirea directorilor de școli și a directorilor adjuncți se face de către Inspectoratul Școlar Județean. 

 

Spune-ne opinia ta