La Asociaţia "Ne trebuie speranţă", copiii speciali au fost sărbătoriţi cu dansuri populare, cu tort, cu aplauze şi cu intonarea tradiţionalui "La mulţi ani" şi nimic parcă nu era menit a le reaminti despre dizabilitatea cu care s-au născut. Mai ales că au fost prinşi în joc, au participat cu tot sufletul la colorarea inimilor prin care şi-au manifestat afecţiunea faţă de ceilalţi.
Ca de obicei, alături de "copiii speciali" s-au aflat profesorii şi elevii- voluntari de la Liceul "Dimitrie Negreanu", alături de care formează ansamblul de dansuri populare "Doruleţul-Down". Cu toţii au sărbătorit, au aplaudat şi s-au îmbrăţişat. Momentul culminant a fost împărţirea torturilor aduse la sediul Asociaţiei cu această ocazie.
Silvia Griciuc, preşedintele Asociaţiei, spune că ziua de 21 martie este cea mai bucurie a anului pentru că este ziua tuturor persoanelor cu sindrom Down din întreaga lume, implicit a copiilor, tinerilor şi adulţilor cu Down din Botoşani.
"Am încercat anul acesta să ne pliem după sloganul Sindrom Down Internaţional,
prietenii mei- comunitatea mea. Ca urmare, am desenat inima unui copil cu Down care oferă atâta dragoste, iubire, putem spune şi speranţă nu numai pentru cei cu Down şi familiilor lor, ci şi pentru toţi copiii, indiferent că au o dizabilitate, că au o stare financiară mai precară sau mai bogata, fiecare copil trebuie să aibă lumea lui, fericită, liniştită. Copiii au dansat, au cântat, au colorat, s-au simţit foarte bine cu prietenii lor", spune Silvia Griciuc.
Potrivit ONU, incidența sindromului Down este de 1 la 800 de nou-născuți vii la nivel mondial. Acesta provoacă dizabilitate intelectuală și fizică, precum și problemele medicale asociate. "Sindrom" reprezintă o suită de semne și caracteristici, iar "Down" provine de la numele medicului englez John Langdon Haydon Down, primul care a descris sindromul în 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar (21) să fie descoperit.