Povestile incredibile ale unei botosanence de 104 ani!

Povestile incredibile ale unei botosanence de 104 ani!

Anita Barzu
Monitorul de Botosani

Cine nu are batrani, sa si-i cumpere! Ei bine, Anita Barzu demonstreaza prin propriul ei fel de a fi veridicitatea acestor cuvinte. La cei 104 de ani cat are, batrana este mandria satului Dobarceni, in care a traiat intreaga viata, si a intregului judet Botosani.

Desi va implini 105 ani la data de 24 iunie, femeia este in continuare lucida. Si povestile ei stau marturie. A supravietuit ambelor Razboaie Mondiale, secetei, foametei, si-a pierdut sotul si unul dintre cei sase copii. Cu toate acestea, a ramas tare. Se misca, isi aranjeaza patul cand se trezeste, multumind divinitatii pentru o noua zi, isi bea cafeaua, dupa care se plimba prin curte.

A muncit pentru familia Sturdza

Viata Anitei nu a fost deloc simpla. De tanara a muncit la boierii din familia Sturdza. Si copiii ei au muncit la ciocoi. Pentru o zi de munca le dadeau o bucata de mamaliga, o bucata de branza si un castravete murat. Erau obligati sa munceasca pentru ca trebuiau sa plateasca tot felul de biruri, se punea atunci bir si pe fumul care iesea din casa si plateau, isi aminteste Maria Grigoriu, fiica in varsta de 78 de ani a batranei.

In al Doilea Razboi Mondial, sotul Anitei a plecat pe front pentru aproape doi ani si, ca prin minune, a reusit sa se intoarca acasa. Dar nici femeia nu a fost lipsita de experienta razboiului. Batrana isi aminteste ca satul era plin de transee si soldati nemti, iar cand romanii au intors armele, au venit si rusii. Noaptea astupau toate geamurile sa nu se vada lumina pentru ca treceau avioanele inamice.

Cand trecea pe deasupra casei un avion credeam ca se darama, asa facea un zgomot. Si ne inspaimantam toti, eram cu sufletul cat un purice, povesteste femeia, pentru Monitorul de Botosani.

A supravietuit foametei

Dupa ce a scapat de razboi, familia Barzu a trebuit sa faca fata secetei si foametei. Noi am scapat pentru ca am avut provizii o putina de branza si faceam mamaliga din faina de orz amestecata cu faina de porumb. Mai faceam ulei la presa si malaiul ala il rontaiam. Asa am trecut de foamete. Imi amintesc ca un om din sat la noi a murit dupa ce a scapat la grau. A mancat paine pana a crapat, a povesteste fiica batranei.

Pe la 40 de ani, Anita Barzu s-a imbolnavit de tifos, dar a scapat si de aceasta incercare.

Mananca orice si bea tuica!

Secretul longevitatii Anitei Barzu, cea mai batrana femeie din judetul Botosani, conform datelor Casei Judetene de Pensii, este moderatia. Chiar daca a muncit foarte mult, batrana spune ca nu a abuzat niciodata de nimic. A mancat de toate, la fel cum face si acum.

Ii dau chiar un paharel de tuica de casa cand am, spune fiica sa. Intreg satul o va sarbatori in iunie, cand batrana va implini 105 ani, primarul anuntand chiar o petrecere cu fanfara in cinstea centenarei.

sursa: Monitorul de Botosani

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care a ucis-o pe Mihaela, trimis în judecată!

astăzi, 12:56
24

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui P.F., în vârstă de 54 de ani, din municipiul Botoşani....

Vrei să cânți în fanfara Jandarmeriei Române?

astăzi, 12:42
11

Centrul de Instruire pentru Muzici Militare al Ministerului Apărării Naționale a alocat în acest an 3 locuri pentru nevoile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cursul de for...

Șpagă de 500.000 de euro pentru angajarea unui botoșănean! Dosar răsunător la DIICOT (Video)

astăzi, 12:19
305

Apar informații din dosarul în care primarul Iașului, Mihai Chirica, este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași.Un funcționar, martor...