Personalul de pe ambulante ar putea avea pensii speciale

Personalul de pe ambulante ar putea avea pensii speciale
Senatul a adoptat miercuri un proiect de lege prin care se reglementeaza statutul personalului din serviciile de ambulanta, acesta beneficiind de pensii speciale de 80% din media salariilor brute, inclusiv sporuri din ultimele 12 luni, insa Camera Deputatilor este for decizional.
Personalul de pe ambulante beneficiaza de pensie speciala de serviciu dupa activitate in domeniu de cel putin 20 de ani sau la varsta de 57 de ani, insa poate fi mentinut in serviciu pana la 60 de ani, se arata in initiativa legislativa.
"De pensia speciala de serviciu poate beneficia si personalul profesionist operativ de interventie care indeplineste conditia de varsta de 57 de ani, dar cu o vechime in activitatea operativa cuprinsa intre 15-20 de ani. In acest caz, cuantumul pensiei va fi micsorat cu 1% din baza de calcul prevazuta la art. 19, pentru fiecare an care lipseste din vechimea stabilita", mai arata proiectul, adoptat cu 45 de voturi "pentru" si 20 "impotriva".
Personalul profesionist operativ de interventie care la data implinirii varstei de 57 de ani nu indeplineste conditiile de vechime pentru acordarea pensiei speciale de serviciu beneficiaza de pensie la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Personalul vizat de propunerea legislativa este format din medici, asistenti medicali, ambulantieri/soferi autosanitara si operatori registratori de urgenta care detin specialitatile si pregatirea cerute de lege. Statutul special este conferit de obligatiile, riscurile deosebite si interventia contra-cornometru in salvarea de vieti.
De asemenea, proiectul prevede ca personalul din serviciile de ambulanta raspunde disciplinar, civil si penal, pentru felul in care isi executa atributiile de serviciu si beneficiaza de drepturi compensatorii acordate pentru conditiile speciale si riscurile pe care le implica exercitarea profesiilor.
Proiectul de lege mai prevede ca personalul de pe ambulante trebuie sa participe cel putin o data pe luna la simulari de accidente colective, calamitati si dezastre, concursuri intre echipaje, iar activitatea si conduita acestora sunt evaluate o data pe an.
Personalul de pe ambulante poate sa refuze plecare in misiune daca constata nereguli la ambulante, starea sau pregatirea necorespunzatoare a membrilor echipajului, lipsa medicatiei minime obligatorii, lipsa materialelor de protectie sau orice nereguli care ar putea pune in pericol siguranta misiunii.
Totodata, personalul de pe ambulante nu poate sa exprime public opinii contrare intereselor Romaniei, opinii sau preferinte politice la locul de munca, sa adere la secte, organizatii religioase sau alte organizatii interzise de lege, sa participe la demostratii, mitinguri, proteste, greve saca nu se asigura cel putin 30% din capacitatea de interventie. Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
5

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
70

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
143

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...