Pericolul care îi pândește pe adolescenții din Botoșani, prinși în mirajul etnobotanicelor!

Substanţele cu efecte psihoactive exercită în continuare o aşa atracţie faţă de tinerii botoşăneni încât nu este lună în care să nu fie prinşi măcar câţiva cu "ţigara" în buzunar. Nici luna martie nu a făcut notă discordantă faţă de celelalte.

Pericolul care îi pândește pe adolescenții din Botoșani, prinși în mirajul etnobotanicelor!

O informare prezentată în Colegiul Prefectural arată că în luna martie, 16 botoşăneni au făcut cunoştinţă cu jandarmii, după ce au fost prinşi deţinând sau punând în vâmzare droguri de risc. Actele de sesizare întocmite au fost predate sprecialiştilor din Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizare, pentru continuarea cercetărilor. În cursul acţiunilor, au fost confiscate 34 de pliculeţe ce conţineau substanţă vegetală uscată de culoare verde, patru bile din staniol ce conţineau substanţă similară, patru ţigarete făcute de mână şi două pastile.

Şi poliţiştii locali au identificat un tânăr de 18 ani, din Tudora, "fumat" bine, care a refuzat internarea cerând doar ajutor să ajungă acasă.

În toată această perioadă, consilierii de la Centrul Antidrog, poliţiştii şi specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică au organizat sesiuni de informare în unităţile de învăţământ, tocmai pentru a-i învăţa pe adolescenţi şi tineri despre efectele negative şi pe termen lung ale consumului de substanţe cu efect psihoactiv. Din păcate, însă, numărul celor care continuă să consume astfel de substanţe rămâne ridicat.

Potrivit specialiştilor care au documentat manifestările şi efectele consumului de substanţe cu efecte psihoactive, se ajunge la episoade de delir paranoid şi atacuri de panică. Printre efectele fizice se numără tahicardia, hipertensiunea arterială, creşterea temperaturii corporale, transpiraţii puternice, pupile modificate şi mişcări involuntare ale ochilor, încleştarea maxilarului, insomnie, agitaţie, anorexie, greaţă şi vărsături. Efectele psihice sunt de stimulare puternică, euforie, percepţie distoprsionată a culorilor. La doze mari sau utilizare excesivă apar senzaţii de depersonalizare, halucinaţii, pot apărea atacuri de panică şi anxietate generalizată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
119

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
77

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
76

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...