Traficul de droguri, un flagel ce se întinde tot mai mult în judeţul Botoşani!

Cei doi fraţi ridicaţi de anchetatorii DIICOT după ce au pus pe picioare o adevărată afacere cu etnobotanice rămân după gratii, în ciuda apelului declarat la decizia Tribunalului Botoşani. În tot acest timp, piaţa substanţelor cu efecte psihoactive se dezvoltă, cam în acelaşi ritm cu numărul dosarelor penale ce vizează infracţiunile de trafic sau consum.

Traficul de droguri, un flagel ce se întinde tot mai mult în judeţul Botoşani!

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

În urmă cu o lună, curtea Biroului Teritorial Botoşani al DIICOT se umplea de tineri, suspecţi şi martori, audiaţi într-un dosar de trafic de etnobotanice. În tot acest timp, anchetatorii percheziţionau un apartament din zona Primăverii, acolo unde era punctul de vânzare al plicurilor cu droguri, deţinut de doi fraţi, Florin şi Marius T. A fost un calvar pentru anchetatori percheziţia, în condiţiile în care apartamentul era plin de deşeuri, resturi de mâncare, haine murdare plus "camera de biciclete", mirosul pestilenţial obligându-i să poarte mască de gaz.

Principalii suspecţi au ajuns atunci după gratii, în arest preventiv, fiind cercetaţi pentru efectuare fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Luni anchetatorii au cerut instanţei prelungirea măsurii, propunerea fiind aprobată de judecătorii de la Tribunalul Botoşani. Cei doi fraţi au contestat prelungirea arestului, dar degeaba, nici judecătorii de la Curtea de Apel Suceava neputând fi convinşi că pot fi cercetaţi şi de acasă.

Mai exact, anchetatorii documentează activitatea infracţională a celor doi, întinsă pe perioada martie-aprilie anul acesta, timp în care fraţii au desfăşurat în mod repetat activităţi de procurare, ambalare, deţinere în vederea vânzării, distribuţie şi vânzare fără drept de produse psihoactive.

Consumatorii ajung în spital

Oprirea activităţilor de distribuţie a drogurilor în Botoşani nu înseamnă însă nici pe departe limitarea posibilităţilor de obţinere a acestora de către consumatori. În continuare medicii au de lucru cu pacienţii care ajung în unităţile sanitare, aduşi de părinţi sau de prieteni în urma unor crize cauzate de consumul de etnobotanice.

Medicul Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, spune că de la începutul anului şi până acum, la Unitatea de Primire a Urgenţelor au ajuns doi tineri, de 18 şi 19 ani, alţi şapte, cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani, încă cinci pacienţi cu vârste între 25 şi 30 de ani şi, ciudat, un pacient trecut de 60 de ani. Toţi cu stări de sănătate alterate în urma consumului de substanţe etnobotanice.

"Acestora li se adaugă încă şapte adolescenţi care au beneficiat de îngrijiri la Compartimentul de Primiri Urgenţe din Secţia de Pediatrie. Vorbim de un copil de 14 ani, doi adolescenţi de 15 ani, unul de 16 ani şi trei de 17 ani. Tuturor li s-au acordat îngrijiri de urgenţă şi au fost direcţionaţi către secţia de psihiatrie infantilă", explică medicul Ştefan Bercea.

Judeţul Botoşani, în top la numărul de dosare penale pe droguri

Problema este că astfel de cazuri sunt cele la vedere- traficul de droguri, în special cele de sinteză, este extins în tot judeţul, în plasa anchetatorilor picând doar o parte dintre cei care pun în vânzare astfel de produse lent ucigătoare.

Purtătorul de cuvânt al DIICOT- Structura Centrală, procurorul Mihaela Porime, spune la începutul acestui an, pe masa procurorilor DIICOT Botoşani se aflau 125 de cauze privind traficul de droguri.

"Anul trecut, procurorii au finalizat 189 de dosare, în nouă dintre ele dispunându-se trimiterea în judecată. Numărul total al dosarelor înregistrate în 2016 la Biroul teritorial Botoşani al DIICOT vizând infracţiuni la Legea 143 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri precum şi la Legea 194 privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive este de 255" a declarat Mihaela Porime, la solicitarea Ştiri.Botoşani.Ro.

 

Spune-ne opinia ta