Tineri în PERICOL! Piaţa etnobotanicelor se extinde, în ciuda încercării autorităţilor de a o limita

Doi botoşăneni vor ajunge în faţa judecătorilor de la Tribunalul Botoşani după ce s-au “jucat” cu prafurile. Cei doi au fost trimişi în judecată pentru consum ilicit de droguri, respectiv combaterea produselor etnobotanice.

Tineri în PERICOL! Piaţa etnobotanicelor se extinde, în ciuda încercării autorităţilor de a o limita

Procurorii DIICOT au transmis la instanţa Tribunalului Botoşani două dosare în care doi botoşăneni au fost trimişi în judecată pentru consum, respectiv comercializare şi consum de droguri, în două cauze diferite. Ambii au fost surprinşi de jandarmi şi au intrat pe mâna procurorilor DIICOT care au constatat că unul dintre ei, Cosmin S., este o mai veche cunoştinţă, aflată în perioada de amânare a unei pedepse de 3 luni de închisoare tot pentru droguri- atunci le consuma, acum le consuma şi le comercializa şi altor tineri.

"Într-un caz este vorba de consum de droguri de risc şi pentru efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, deci cu două infracţiuni în concurs, iar în celălalt caz este vorba numai de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, infracţiune prevăzută de articolul 16 din Legea 194/ 2011", spun anchetatorii.

Trimiterea celor doi în judecată vine la scurt timp de la condamnarea, tot pentru comercializarea de produse etnobotanice. Asta în condiţiile în care atât în Botoşani cât şi în Dorohoi, precum şi în localităţile limitrofe, piaţa etnobotanicelor este plină şi ofertantă, iar numărul celor care pică în plasa lor este tot mai mare.

Specialiştii atrag atenţia încă o dată: Consumul îndelungat de substanbţe etnobotanice produce DEPENDENŢĂ, iar cei care le consumă, riscă în timp foarte scurt, să devină consumatori de droguri tari.

În trei luni de la debutul consumului, are loc o evidentă degradare fizică şi psihică- efectele asupra organismului sunt devastatoare, asemănatoare celor determinate de substanţe psihotrope (cu efect asupra psihicului), creierul fiind afectat în mod direct - stări confuzionale, pierderea identităţii, halucinaţii, diminuarea atenţiei, tentative de suicid.

Aceste efecte sunt însă însoţite de altele: dureri puternice de cap, anxietate, ameţeli, atacuri severe de panică, creşterea frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale, a temperaturii corpului, dispnee, agitaţie. Consumul se supune şi riscului de deces prin atac de cord dacă substanţa/ planta este un derivat al unui drog de risc şi mare risc (de exemplu amfetamina) sau dacă se folosesc diverse cockteiluri împreună cu tutun şi alcool.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
178

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
263

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
398

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...