Pedepse cu închisoarea pentru două funcţionare bancare! Au furat din banii clienţilor!

Pedepse cu închisoarea pentru două funcţionare bancare! Au furat din banii clienţilor!
Două foste angajate de la CEC au fost condamnate vineri de o instanţă a Judecătoriei Botoşani pentru delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Cele două angajate ale Agenţiei CEC Vorona, Nicoleta O. şi Brînduşa R. au fost condamnate la opt luni de închisoare cu suspendare, respectiv nouă luni de închisoare cu suspendare după ce în anii 2012- 2013, au luat bani din conturile clienţilor lor pe care i-au cheltuit în scop personal sau pentru plata unor datorii. Pe lângă pedeapsa suspendată, Brânduşa R. va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cadrul Primăriei municipiului Botoşani sau în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani. 

Cele două, exercitând atribuţii de ofiţer de cont, respectiv casier la Agenţia CEC Bank Vorona, au efectuat operaţiuni neautorizate de retragere de numerar din contul a 31 de clienţi- persoane fizice din Vorona, semnând în fals în numele acestor clienţi, documentele de retragere în numerar, însuşindu-şi astfel 24.035,20 de lei în mod egal.

Ulterior, în perioada ianuarie- martie 2014, Brînduşa R. a falsificat cinci ordine de plată, ocazie cu care a efectuat neautorizat operaţiuni de virament bancar din contul unor clienţi ai CEC Bank, banii astfel rezultaţi, în valoare de 3.978 lei, fiind însuşiţi de inculpată, fie direct, fie prin transferul acestora în contul unor persoane fizice faţă de care aceasta înregistra datorii personale. Mai mult, unele dintre persoanele în conturile cărora cele două funcţionare "îşi băgaseră nasul" erau decedate, iar urmaşii lor neglijaseră să se mai intereseze de situaţia financiară.

De exemplu, din contul unui bătrân, Brînduşa R. a retras suma de 940 de lei. Fără să ştie, fiica bătrânului decedat a venit la agenţia CEC şi i-a spus Brînduşei R. că a primit o înştiinţare de plată către APIA, probabil virată accidental de către instituţie şi cheltuită de bătrân. Funcţionara băncii i-a spus moştenitoarei bătrânului că aceasta a retras bani din cont şi că suma de plată către APIA nu mai exista, ca atare moştenitoarea a fost nevoită să pună diferenţa necesară achitării datoriei către APIA, de 200 de lei. Ulterior, Brînduşa R. a luat 530 de lei din contul unui alt client, 300 de lei a pus din buzunarul ei şi cu diferenţa achitată de moştenitoarea bătrânului a achitat suma datorată APIA.

Mai mult, profitând de naivitatea unui vecin care îi dăduse cardul şi codul PIN pentru a-i ridica pensia de la bancomat, el suferind de afecţiuni locomotorii, Brînduşa R. a luat 1.530 de lei din conturile a doi clienţi, a virat suma în contul vecinului pe care ulterior a retras-o de la un bancomat din Botoşani.

Expertizele criminalistice au evidenţiat că semnăturile de pe ordinele de retragere numerar, de lichidare în numerar şi ordine de plată au fost falsificate de cele două funcţionare bancare, tocmai pentru a reuşi să scoată bani din conturile persoanelor.

Prejudiciul cauzat CEC şi clienţilor săi a fost recuperat integral. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

 

Spune-ne opinia ta