Parintele antropologiei moderne implineste astazi 100 de ani!

Parintele antropologiei moderne implineste astazi 100 de ani!

 Centenarul lui Claude Levi-Strauss, un eveniment mondial!  Mediafax

Claude Levi-Strauss implineste astazi, 28 noiembrie, 100 de ani, ocazie ce va fi sarbatorita printr-o serie de evenimente omagiale, pe care distinsi oameni de cultura le organizeaza in cinstea celui care a pus bazele antropologiei moderne si a influentat mai multe generatii de cercetatori.

Claude Levi-Strauss devine, de asemenea, primul academician francez care isi sarbatoreste centenarul. Levi-Strauss a fost ales membru al Academiei Franceze in 1973, insa, in ultimii ani, din cauza unor probleme de sanatate, activitatea sa din cadrul acestei institutii a fost limitata.

Incepand din anii 1950, odata cu publicarea lucrarii sale "Les structures elementaires de la parente" (1949), Claude Levi-Strauss a oferit o noua metoda de analiza a structurilor parentale, care a devenit foarte utila multor antropologi, mai ales in Franta.

Legaturile parentale, potrivit lui Claude Levi-Strauss, sunt esenta antropologiei, stiinta care studiaza omul in dimensiunea sa sociala.

"Marea problema a antropologiei consta in diferentele dintre culturi. De ce exista culturi diferite? La aceasta intrebare el (Claude Levi-Strauss, n.r.) a adus o perspectiva noua, cea a existentei unei ordini aflate in spatele diferitelor culturi. Nu este un hazard. Nu este o consecinta a istoriei faptul ca societatile sunt diferite", a declarat Anne-Christine Taylor, specialista in culturi indigene din zona Amazonului si fosta eleva a lui Levi-Strauss.

Elaborarea unui sistem care pleca de la aceasta premisa a pus bazele structuralismului, curent al carui fondator este considerat Levi-Strauss.

Sursa: Mediafax

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
290

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
498

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
148

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...