Pacienti obligati sa isi rezolve singuri conturile cu spitalele!

Pacienti obligati sa isi rezolve singuri conturile cu spitalele!

 Pacientii isi vor recupera pe cont propriu banii cheltuiti pe medicamente  

Ministerul Sanatatii mai rezolva inca o problema in stilul propriu! Managerii spitalelor au fost obligati sa semneze ca vor deconta medicamentele pe care pacientii internati le vor achizitiona de la farmacii.

In urma cu cateva luni, oficialii din Sanatate anuntau ca, daca un pacient este nevoit sa isi cumpere singur medicamente, atunci aceste cheltuieli ii vor fi decontate. Medicii anuntau atunci ca masura este greu de aplicat, in conditiile in care Casa de Asigurari nu recunoaste aceste sume, deci spitalul nu isi poate recupera banii.

Managerii critica legea, acuzand ministerul de ambiguitate legislativa. De partea cealalta, pacientii un au decat sa isi recupereze banii in instanta, mai ales ca legea are numeroase posibilitati de interpretare.

Noi lucram pe baza de ordine bancare, trasferuri si alte modalitati de plata. De unde sa scoatem bani pentru retete de cateva zeci de milioane de lei, in cazul in care nu avem acel medicament? Aici depindem cu totul de furnizorii cu care avem contract, a precizat unul dintre managerii de spital din Botosani.

Ministerul a rezolvat, astfel, o problema dureroasa in spitale, chiar daca pacientii spun ca era mai simplu ca sistemul sa fie imbunatatit in loc sa ii puna pe oameni sa isi regleze singuri conturile cu directorii de spitale. Cert este ca, din aceasta luna, obligativitatea decontarii retetelor cumparate de pacienti pe perioada spitalizarii a fost strecurata printr-un act aditional in contractul de management al sefilor unitatilor sanitare.

Situatii grave ar putea aparea la Spitalului de Pediatrie, unde situatia financiara este foarte dificila, punandu-se chiar si problema acordarii la timp a salariilor. Managerii au mai semnalat, de asemenea, ca nu exista limite de aplicare a actului normativ.

Sunt afectiuni rare, pentru care nu achizitionam pe stoc medicamente si atunci pacientul si-l cumpara singur, pentru ca dureaza pana face spitalul comanda. Dar aceste cazuri trebuie prevazute clar in buget. Sunt situatii in care bolnavii au nevoie de un alt medicament, care poate fi foarte scump si atunci nu ramane decat ca managerul sa-l plateasca din propriul buzunar. Sau va fi demis, a declarat un alt manager de spital.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect: Poliția rutieră va putea ridica mașinile parcate pe trotuare

astăzi, 15:45
38

Un proiect de lege înaintat de către deputatul USR Cătălin Drulă dorește schimbarea Codului Rutier, astfel încât să confere mai multă putere de acțiune poliției rutiere atun...

Și cu valiza la ușă Dan Șlincu a cerut bani pentru primării de la Guvern

astăzi, 15:17
99

Aflat cu valiza la ușă, prefectul Dan Șlincu a folosit timpul rămas până la investirea noului prefect, Valentin Colbu, și a înaintat către Guvern un Proiect de Hotărâre de Gu...

Mercedes căutat de autoritățile din Belgia, descoperit de polițiștii de frontieră la un botoșănean

astăzi, 15:10
107

Polițiștii de frontieră sătmăreni au descoperit și indisponibilizat un autoturism marca Mercedes, căutat de autoritățile din Belgia, a cărui valoare se ridică la peste 35.000 lei.Luni, ...