Mihai Malaimare Jr., primul director de imagine roman nominalizat la un premiu prestigios in strainatate!

Mihai Malaimare Jr., primul director de imagine roman nominalizat la un premiu prestigios in strainatate!

 MIHAI MALAIMARE JR.  

Fiul directorului Teatrului Masca a ajuns sa fie unul dintre cei mai apreciati tineri directori de imagine din Romania. A castigat premiul UCIN pentru cea mai buna imagine cu filmul Lotus. Mihai Malaimare Jr. a filmat cu Francis Ford Coppolla, la proiectul indraznet al acestuia, Tinerete fara tinerete, dupa textul lui Mircea Eliade. A beneficiat si de o bursa la Santa Fe, la una dintre scolile importante de cinematografie digitala din SUA, unde a fost trimis chiar de Coppola. La portofoliul sau se mai adauga Pacala se intoarce, precum si doua videoclipuri foarte cunoscute - Let me try, Luminita Anghel si Sistem, si Le-le, a Loredanei Groza. Mihai Malaimare este si amator de sporturi extreme, avand brevet de scuba-diving.

Tocmai a parasit Festivalul de Film de la Cannes, unde ultimul film la care a lucrat, Tetro, a doua colaborare a sa cu regizorul Francis Ford Coppola, a avut premiera mondiala la Cannes, urmand sa fie in SUA pe 11 iunie.

Mihai Malaimare Jr. este primul director de imagine roman nominalizat la un premiu prestigios in strainatate. Pentru imaginea la Youth Without Youth, el a fost nominalizat la Premiul Independent Spirit.

Reporter: Ai venit pentru prima oara cu un film la Cannes. Ai avut emotii? Ti-ai luat frac?

Mihai Malaimare Jr.: Prima oara cu un film la care am semnat imaginea. Am mai fost de doua ori la Cannes, trimis de Filmex (companie la care am fost angajat), cu filmul "Marfa si banii" al lui Cristi Puiu si cu "Niki Ardelean, colonel in rezerva", de Lucian Pintilie. A fost un cadou senzational pe care producatorul Titi Popescu mi l-a facut intr-o perioada in care abia incepeam sa inteleg partea cea mai frumoasa a unei productii de film - si anume premiera, lansarea, prezentarea intr-un festival.

Emotii am, ca la fiecare premiera a unui film la care am lucrat ca director de imagine. In general, fac o gramada de teste inainte, iar in timpul filmului alerg de nebun intre cabina de proiectie si sala. Nu mi-am luat frac, mi-am luat un costum elegant, dar care sa-mi permita sa alerg.

Reporter:Visul fiecarui cineast e sa ajunga la Cannes. Cand erai student - asa ai declarat intr-un interviu -, tu sperai sa iei un premiu UCIN. Visai ca vei ajunge la cel mai prestigios festival din lume cu un film care nu e romanesc si care, in plus, e semnat de Francis Ford Coppola?

Mihai Malaimare Jr.: Cu siguranta nu visam. In scoala nici nu prea stiam cum e sa ai premiera cu un film la care ai lucrat. Aveam senzatia ca e un moment relaxant, in care toata lumea se imbraca frumos si bea sampanie. Discutam cu colegii la o bere despre ce isi imagineaza fiecare in legatura cu filmul de debut. Regizorii se imaginau in sala, la premiera, la sfarsitul filmului, calculand cate secunde a aplaudat publicul. Monteurii se vedeau facand ultima lipitura a filmului. Noi, operatorii, ne imaginam pe macara, cu un aparat cat mai mare cu putinta, in timpul filmarii. Nu stiam sa zicem daca la inceput sau la mijloc sau chiar in ultima zi. Haios e ca ne imaginam in plina productie. E cel mai intens moment. Si nici de ce ne vedeam pe macara nu stiu. Poate pentru ca era mecanismul suprem. Daca inchiriai in scoala macara pentru un film, nu prea iti mai ramaneau bani de nimic. Dar, de cand am inceput sa lucrez ca director de imagine, nu prea mai am timp sa-mi imaginez.

Reporter: Tatal tau a venit sa te vada la lucru in Argentina?

Mihai Malaimare Jr.: Din pacate nu. E clar ca obsesia asta pentru meserie de la el am mostenit-o. Lucreaza enorm si are o gramada de proiecte. Cred ca i-ar fi placut foarte tare Buenos Airesul, cu cele 100 de teatre de cartier de acolo.

Reporter: Ce va urma pentru tine acum? Te intorci in Romania? Pleci in SUA?

Mihai Malaimare Jr.: Deocamdata ma intorc la Los Angeles, unde pregatim premiera. Cred ca prin iulie ajung acasa. Nu-mi place sa-mi fac planuri in timp ce lucrez la un film.

Reporter: Dar vei mai lucra cu Francis Ford Coppola si la urmatorul film?

Mihai Malaimare Jr.: Cu siguranta. Nu stiu inca daca vrea sa inceapa un nou proiect imediat, dar daca da, vom colabora in continuare.

Reporter:Care e cea mai frumoasa amintire a ta cu Francis Ford Coppola?

Mihai Malaimare Jr.: Am o gramada de amintiri frumoase. Daca e sa raspund repede, fara sa ma gandesc prea mult, cred ca momentul in care am facut mici pentru petrecerea de ziua mea, anul trecut, pe terasa unei case din Buenos Aires. In general, gatim destul de mult in perioadele de pregatire sau postproductie, dar momentul asta cu micii mi s-a intiparit in minte, pentru ca discutam despre bucataria romaneasca si Francis mi-a zis: "Eu nu inteleg cum un popor latin poate sa aiba o impresie atat de gresita despre legume". Mi s-a parut foarte haioasa chestia asta si foarte adevarata, pentru ca le fierbem pana nu mai ramane nimic din ele.

(Fragment din Interviul realizat de  trimisul MEDIAFAX la Cannes)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
251

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
407

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
128

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...